Stavanger

Tidligere realitydeltaker Siv (24) vil bli toller: – Mye travlere enn forventet

I 2021 var det ingen studier hvor konkurransen om plassene var hardere enn på UiS sitt nye studium – toll, vareføring og grensekontroll. Siv Meyer fra Vigrestad kom igjennom det trange nåløyet. Hun trives, men innrømmer at det har vært mer arbeid enn forventet.

– Det har vært utrolig spennende, selv om det kun har vært teori. For å lære seg pensum og fullføre oppgaver har det vært mange dager med opptil 12 timer på skolen. Det har vært mye travlere enn hva jeg og de andre i klassen hadde forventet, sier student og leder for linjeforeningen Siv Meyer, til RA.

Det var hele 2064 søkere, men kun 43 heldige studentene som fikk gå i gang med sin bachelorgrad i Toll, vareføring og grensekontroll i august. Det betød at det var hele 48 søkere per plass, som var desidert flest i Norge. For noen er Siv Meyer et kjent navn etter sin deltakelse i «Ex On The Beach» i 2019. For tiden kan hun derimot se langt etter strender, fest og drama i Mauritius.

– Jeg har studert juss før, og det var ganske travelt. Da jeg startet på dette studiet, tenkte jeg at det ikke ville kreve like mye arbeid, men der tok jeg feil.

– Vi har vært prøvekaniner

Toll, vareføring og grensekontroll ved UiS er det eneste studiet av sitt slag i Norge. Derfor var det knyttet ekstra spenning til hvordan det første halvåret ville gå. Meyer har derimot ikke noe imot å være først ut.

– Fordelen er at vi får lov til å være med på å forme utdanningsløpet. Universitetet snakker med oss tillitsvalgte jevnlig for å høre hva som er bra og hva som bør endres.

Noen utfordringer har det likevel vært.

– Vi har vært prøvekaniner og siden dette er et helt nytt studium, så har vi ikke hatt noen tidligere studenter som har kunnet dele sine erfaringer med oss. Det har vært litt dumt. På eksamen var det blant annet utfordrende å ikke vite hva vi gikk til.

Lillian Katarina Stene er studieprogramleder for det ferske studiet. Hun er klar over at noen ting kan bli enda bedre, men sier det er helt naturlig.

– Det er alltid noen utfordringer når noe er helt nytt, derfor har det vært viktig å ha en tett dialog med de tillitsvalgte. Veien blir litt til mens man går, og det har vært noe snubling underveis. Likevel er vårt inntrykk at studentene er veldig fornøyde.

Prorektor ved UiS, Rune Dahl Fitjar, og førsteamanuensis i Risikostyring og Samfunnssikkerhet og studieprogramleder ved bachelorutdanningen i toll, vareførsel og grensekontroll, Lillian Katarina Stene, synes det er flott at det er så mange søkere til det nye studiet.

Hun får støtte av Meyer.

– De små utfordringene som har dukket opp på veien har blitt godt håndtert av de ansvarlige som har lyttet på oss tillitsvalgte og gjort det de kan for å gjøre oss fornøyd.

Ingen frafall

Av de 43 som startet på studiet i sommer, har det ikke vært et eneste frafall. Det gleder Stene.

– Vi var heldig og fikk en veldig dyktig og ung studentgruppe. Siden det var såpass stor konkurranse om plassene, fikk vi velge fra øverste hylle. Vi har ikke hatt noe frafall, og det var heller ingen som strøk på eksamen. Det er ganske unikt.

Meyer tror hun vet hvorfor det er sånn.

– Alle jobber veldig hardt og er utrolig motiverte. Det har blant annet vært en fordel når vi har hatt gruppearbeid. Vi er en veldig engasjert klasse, og det setter jeg stor pris på. I tillegg har vi et veldig bra klassemiljø.

Dessuten har de hatt fysiske undervisninger hele høsten. Det mener Stene har vært en stor fordel.

– Vi ser at læringsutbyttet er mye større når studentene får samles fysisk.

Både Stene og Meyer tror fjorårets høye søkertall i stor grad kommer av at sjansen for å få jobb etter endt studium er høy. Nå ønsker UiS å gjøre studiet større.

– Vi vurderer å øke antallet i årene som kommer. Tolletaten er også veldig interessert i at vi øker antall studenter, så det er noe vi jobber med nå.

Mer fra Dagsavisen