Stavanger

Leder: Idrettsskole og fellesskole

Hurraropene fra Høyre, Frp og KrF når det dukker opp et privat alternativ til offentlig skole, lyder hulere enn vanlig, skriver Bjørn G. Sæbø i dagens RA-leder.

Noe overraskende – og gledelig – var det at flertallet av skolepolitikerne i Stavanger sa nei til Wangs søknad om å etablere en privat ungdomsskole på Tjensvoll. Høringssvaret avdekker at eierskap og drift av skoler fremdeles deler det politiske landskapet i to. Ap, Rødt, Sp og Venstre sto mot Høyre, KrF og Frp i kommunalstyret for oppvekst i spørsmålet om etableringen av Wang Ung på Tjensvolls kongressområde.

Wang er etablert med en videregående toppidrettsskole på Våland, mens satsingen på Tjensvoll skal ha en «bredere» idrettsprofil – skal en tro rektor Steffen Uldals uttalelser til Aftenbladet. Egenbetalingen blir på mellom 18.000 og 20.000 kroner i året, og for å komme gjennom nåløyet må 12- og 13-åringene bestå en fysisk opptaksprøve. Det er forståelig at Wang prøver å utvide markedet ettersom det offentlige skolesystemet har kommet etter med gode toppidrettstilbud på Jåttå og St. Svithun, men utover planene om å anlegge en løpebane på taket er det ikke mye alternativt ved den nye skolen. Ifølge friskoleloven er det livssynsskoler eller en alternativ pedagogisk retning – som steiner- eller montessoriskoler – som kan bli opprettet og få 85 prosent offentlig støtte.

Hurraropene fra Høyre, Frp og KrF når det dukker opp et privat alternativ til offentlig skole, lyder hulere enn vanlig. «Valgfriheten», «supplementet» og «tilskuddet» som det snakkes om er i seg selv en selvmotsigelse når planen for skolen samtidig går ut på å utvikle elevenes idrettsinteresse i «bredden». Hvis den nye skolen skulle ha tilfredsstilt kriteriene i loven måtte ungdomsskolen ha vært et klart alternativ til det offentlige tilbudet og satset eliteorientert, og dét våger ikke engang Wang. Å bruke «bredde» for ungdomsskoleelever blir å sukre pillen når formålet med skolen ser ut til å være tilgang til offentlige penger slik at det kan bygges en storslått bygning som også skal huse Wangs egentlige satsingsområde – som er toppidrett. Det som ser ut til å være Wang Ungs tilbud til de yngste ungdommene gis allerede som valgfag i offentlige skole, og er ikke et alternativt skoletilbud.

Det som framstilles som en valgmulighet for de få, er i realiteten en svekkelse av fellesskapet den offentlige skolen skal være. Å trekke offentlige penger ut fra offentlig skole for å gi et idrettstilbud som verken er alternativt eller basert på livssyn, er en dårlig idé. Bydelen Eiganes-Våland trenger en ny ungdomsskole, ikke en konkurrerende ungdomsskole.

Mer fra Dagsavisen