Stavanger

Pågrepet på asylmottak – siktet for terror

En 26 år gammel mann blir 2. pinsedag framstilt for varetektsfengsling i Stavanger tingrett i forbindelse med at han er siktet for terror.

26-åringen ble pågrepet fredag morgen på et asylmottak i distriktet i Sør-Rogaland.

Politiadvokat Ketil Remman, jourhavende ved Sør-Vest politidistrikt, sier til RA at han kan bekrefte at 26-åringen skal framstilles for varetektsfengsling mandag 2. pinsedag i Stavanger tingrett.

– Jeg kan ikke si noe om saken. Det er Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som håndterer saken, og som må uttale seg. Vi bistår bare i forbindelse med fengslingsmøtet, sier Remman til RA.

Anne Karoline Staff, politiadvokat i PST, sier til RA at hun kan bekrefte at det er pågrepet en person som er siktet etter straffelovens paragraf 147d.

– Utover det vil jeg ikke si mer om forholdene i siktelsen før siktede er framstilt for varetektsfengsling i morgen, sier Staff til RA.

Terrorparagrafen

Straffelovens § 147d, er den såkalte «terrorparagrafen» i straffeloven.

Niels-Christian Schelver Petersen er oppnevnt som 26-åringens forsvarer.

– Det går på at han skal ha vært medlem av en terrororganisasjon da han bodde i Syria, sier Petersen til RA.

Ordlyden i loven er følgende: «Med fengsel inntil 6 år straffes den som danner, deltar i, rekrutterer medlemmer eller yter økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon, når organisasjonen har tatt skritt for å realisere formålet med ulovlige midler.»

Organisasjonen det er snakk om er Al-Nusrah-fronten som skal ha forbindelser til al-Qaida.

An-Nusrah-fronten har blitt erklært å være en terrororganisasjon av FN.

Petersen sier til RA at hans klient ikke erkjenner straffskyld etter siktelsen.

PST har foretatt avhør

– Min klient har sittet i avhør hele fredag og det har kommet folk fra PST i Oslo for å avhøre ham, sier Petersen til RA.

Han betegner saken som svært spesiell og viser blant annet til at i denne saken er det ikke om norske statsborgere som utøver terrorhandlinger i Norge.

– Min klient sier at det han opplevde som et overgrep av regjeringen i Syria, gjorde at han måtte ta opp kampen med regimet, sier Petersen til RA.

Mer fra Dagsavisen