Stavanger

Nå får du ikke grille - totalforbud mot ild

Fredag klokken 08.00 innføres det totalforbud mot ild.

Fra fredag  klokken 08.00 innfører Rogaland brann og redning IKS (RBR) totalforbud mot å gjøre opp alle former for ild i eller i nærheten av skog og mark i regionen.

Totalforbudet gjelder Stavanger, Sandnes, Klepp, Time, Gjesdal, Rennesøy, Randaberg, Sola, Kvitsøy og Finnøy. Finværet den siste tiden har gjort det svært tørt i terrenget.

Fredag er det også meldt opp til stiv kuling – uten regn. RBR minner om at det heller ikke er lov å fyre opp griller, også på områder som er tilrettelagt av kommunen. 

– Mange tror de har kontroll

– Mange skog-, kratt- og gressbranner skyldes uvettig oppførsel med ild i naturen. Disse kan få alvorlige konsekvenser. Derfor legger vi nå ned forbud mot bruk av ild utendørs Vi har allerede hatt tilløp til gressbranner i vårt område, sier varabrannsjef Ståle Fjellberg i Rogaland brann og redning IKS i en pressemelding.

– Når det er så tørt som nå skal det veldig lite til før det begynner å brenne. Tenk deg derfor godt om ved bruk av åpen ild utendørs. Mange tror de har kontroll, men ild i tørt gress sprer seg fort, fortsetter han.

Dette gjør du dersom det brenner

  • Skulle du være førstemann som oppdager en gress- eller skogbrann, bør du gjøre følgende, ifølge brannvesenet:
  • Varsle brannvesenet på nødnummer 110 om brannen. Fortell hvem du er, gi beskjed om hvordan du kan kontaktes. Tydelig stedsangivelse er viktig å gi, og møt gjerne brannvesenet for å vise vei fram til brannstedet.
  • Begynn slokkingsarbeidet med tilgjengelige ressurser. Brekk eller hogg et lite lauvtre på cirka to meter og fjern kvister nedenfra til du sitter igjen med en dusk i toppen. Dette er et særdeles effektivt redskap hvis den brukes som en feiekost på brennende organisk materiale. Børst/fei flammene tilbake i brannområdet. Ikke slå, det har dårligere effekt og kan til og med gjøre vondt verre. Hagekanner og bøtter kan gjøre god nytte hvis vann er tilgjengelig. Du kan også bruke sand eller tepper for å forsøke å kvele flammene.
  • Bevar fatningen og fordel tilgjengelige ressurser på hver side av ildens flanker. Treng ilden ned som mot bunnen av en trekant til den er slokket.
  • Sørg for tilstrekkelig etterslokking og vakthold. Ved skogbrann kan det brenne i jordsmonn, trestubber, maurtuer, og annet, og ved litt vind vil ilden raskt flamme opp igjen. Vær derfor særlig oppmerksom om det er meldt om vind eller vindøkning.
  • Skogbrannslokking er farlig arbeid. Vis største forsiktighet og kom deg ut av området før flammene omringer deg. Ta ikke sjanser!

Mer fra Dagsavisen