Stavanger

En siste dukkert på Gamlingen

Mange møtte opp søndag for å ta noen siste svømmetak i svømmestadionet Gamlingen i Stavanger. Det var siste sjanse før porten ble stengt for godt.

1 av 4

Gamlingen skal rives for å gi plass til Eiganestunnelen og Ryfast. Og nå er det altså slutt. I den første åpningstimen i går var det godt over et hundretalls badegjester innom, og selv med 26 grader i det store bassenget, var det vemod i dampen.

– Det er utrolig trist at det nå stenger. Jeg har svømt her nesten hver dag i over 40 år, sier Ragnhild Ebeltoft til RA.

Og så er det så hyggelige folk der.

– Det er et fantastisk miljø. Andre steder er vi bare gamle damer, men når vi kommer hit – ja, da hilser folk, smiler og er så vennlige, sier hun.

Svømmevenninnen Åse Fiskå har ikke like lang fartstid, men er salig enig i at det er på Gamlingen ting skjer. Venninnene deler bøker, samtaler og svømming på det tradisjonsrike stadionet.
Og miljøet er viktig for de faste svømmerne.

– For seks år siden da jeg mistet mannen min, sa min sønn «Gå på Gamlingen, der er det så mye vann at det ikke spiller noen rolle hvor mye du gråter». Det gjorde jeg, sier Fiskå og retter litt på svømmebrillene.

Behagelig i friluft

Inne i treningsrommet tar Tor Arne Østbø noen raske tak på romaskinen.

– Jeg har gått her tre ganger i uken siden jeg ble pensjonist. Det er viktig å holde musklene ved like i min alder, sier Østbø.

Etter i dag vil han prøve seg i Stavanger svømmehall, selv om han er litt skeptisk til hvor godt han vil trives der.

– Det litt for tett og for mye bråk i slike innendørshaller, og ikke så behagelig som å være ute i friluft, sier han.

Badevaktene Per Øystein Turøy og Tormo Starheim har invitert alle de kjenner til en siste dukkert.

– Egentlig synes jeg det burde ha blitt arrangert en gratisdag her i dag, men jeg tror det kommer godt med folk likevel, sier Turøy, og legger til at det er vemodig at Gamlingen er et avsluttet kapittel.

– Det har vært et sykt greit tilbud, og det er fint å plaske litt når det fint vær, sier han.
Vaktene legger til at ingen av dem blir arbeidsledige med stengningen, men fortsetter sin badevaktgjerning ved andre haller i byen.

Første svømmetak

Også barna trives i friskluft. Samina Amin (8) tok sine første svømmetak på Gamlingen for to uker siden. Hun har tenkt å fortsette å utfordre det våte element, men hun er helt klar på at det er kjekkest å svømme ute.

– Gamlingen er best, sier hun, før hun firer seg ut av vannet og tar springfart i et bombehopp i bassenget.

Ved barnebassenget tripper to år gamle Isabel Wasbø Gerlyng rundt i sin prinsessebadedrakt. Det er synd at rutsjebanen ut i barnebassenget fortsatt oppleves litt for bratt, for dette er siste sjanse.