Stavanger

«Uansvarlig propaganda fra Økologisk Norge»

Arne Grønlund advarer mot skremselspropaganda i dette debattinnlegget.

I et leserinnlegg i Rogalands Avis 28. juli skriver Maiken Pollestad Sele, seniorrådgiver i Oikos, at hun etter 15 års erfaring med miljøproblematikk blir oppgitt av manglende politisk vilje til å tenke helhetlig. Min opplevelse etter mer enn 40 års erfaring med landbruks- og miljøforskning er at jeg er oppgitt over økobevegelsens manglende vilje til å akseptere forskningsbasert kunnskap, og politikere og medias manglende evne til å gjennomskue økobevegelsens propaganda.

Les også: Mangel på kunnskap om økologisk mat og landbruk

Et hederlig unntak er bystyret i Stavanger som har besluttet å ikke satse videre på økologisk mat i kommunen. Det er betryggende at det fortsatt finnes politikere som fatter sine vedtak på grunnlag av forskningsbasert kunnskap, og ikke lar seg skremme av miljøaktivister med manglende kunnskap om matproduksjon.

Les også: Nei takk til økologisk tvang

Det finnes solid dekning for å si at uten bruk av kunstgjødsel og plantevernmidler ville matproduksjonen blitt dramatisk redusert. Det finnes ingen indikasjon på at kunstgjødsel er skadelig for plantene eller er mer skadelig for miljøet enn økologisk godkjent organisk gjødsel. Rester av plantevernmidler i mat eller i miljøet er selvsagt ikke ønskelig. Det gjøres derfor en stor innsats for å redusere bruken av plantevernmidler, for å utvikle mer effektive plantevernmidler som er mindre giftige for mennesker og miljø, og for å kontrollere at eventuelle restmengder i mat er minst 100 ganger lavere enn det som antas å være farlig. Vi vet også at konsekvensene av en total stans i bruk av plantevernmidler er ødelagte eller sterkt reduserte avlinger.

Likevel fortsetter økobevegelsen sin skremselspropaganda med økende intensitet. Formålet er tydeligvis å undergrave tilliten til og spre frykt for å spise vanlig norsk produsert mat. De skaper et inntrykk av at all mat som ikke er produsert i samsvar med det økologiske regelverket er "full av giftige kjemikalier og tilsetningsstoffer", og underslår for eksempel det faktum at det knapt nok brukes plantevernmidler ved produksjon tomater og agurker i veksthus i Norge, og at det knapt kan spores rester av plantevernmidler i konvensjonelle kornprodukter og animalske produkter. Det er nærliggende å karakterisere Oikos og Pollestad Seles omgang med faglige fakta med ett begrep: Uansvarlig økopropaganda.

Mer fra Dagsavisen