Stavanger

Frps 100-dagersplan

Uansett hvilken side som vinner valget, er det lite trolig at alle 25 punkter blir vedtatt etter 100 dager, skriver nyhetsredaktør Lasse Hansen i dagens leder.

Stavanger Frp har lansert en 100-dagersplan foran høstens valg. 25 punkter viser hva partiet mener skal gjennomføres innen 100 dager hvis partiet kommer til makten. Et eget byombud, et prøveprosjekt om statlig finansiert eldreomsorg og fritt brukervalg i hjemmesykepleien trekkes fram som de viktigste punktene i Stavanger Aftenblad.

Listen har flere punkter som neppe vil være kontroversielle å gjennomføre verken for Høyre- eller Ap-fløyen, som for eksempel fjerning av tagging, idékasse, kvalitetsmelding for barnevernet, gründerhus, bygging av flere eldreboliger og bedre vedlikehold. Samtidig lister Frp også opp punkter som heller mer mot høyre- enn venstresiden. En egen oljemelding fra Greater Stavanger, konkurranseutsetting av sykehjem, kompiskjøring i kollektivfeltene og demokratireform (gjerne parlamentarisme) klinger nok bedre i Høyre-gruppeleder John Peter Hernes' ører enn hos Ap-gruppeleder Cecilie Bjelland.

Frps ordførerkandidat Christian Wedler sier fortsatt han er åpen for samarbeid med både Ap-leiren og Høyre-leiren. Det bør ikke overraske noen, særlig når det ligger an til at Frp i teorien kan vippe enten den ene eller andre fløyen mot makt. Spørsmålet er om han reelt sett mener at Ap, Rødt, SV og MDG er en aktuell koalisjon å samarbeide med, eller om det kun spilles med tilsynelatende åpne kort for å få mest mulig gjennomslag der han egentlig ønsker: I Høyre-leiren. For det er et faktum at en mann som vil farge Stavanger mørkeblå, ikke vil kunne gjøre det som nest største parti i et samarbeid med byens venstreside.

Når det er sagt, vil han neppe få farge byen mørkeblå i et samarbeid med Høyre-fløyen heller. Wedler sier selv han opplever Høyre i beste fall som lyseblå. I tillegg må det tas høyde for at både Venstre og KrF ofte vil trekke i motsatt retning av Frp. Å få gjennomslag for borgerlig politikk bør likevel være enklere her enn i et Ap-samarbeid.

Hvor viktig Frps 100-dagersplan blir, er vanskelig å si. Hvis Frp kommer i en posisjon der partiet kan velge hvilken side som vinner valget, er det – uansett side – lite trolig at alle 25 punkter blir vedtatt etter 100 dager. Ting tar tid, samtidig som politikk i stor grad handler om å inngå kompromisser. Det er likevel spesielt å lese at Cecilie Bjelland ikke ønsker å si noe om hva hun mener om Frps 25 punkter i Stavanger Aftenblad. John Peter Hernes er på sin side mer eller mindre positiv til det meste i Frps plan. Forhåpentlig er Ap langt mer tydelig etter sommeren. Velgerne fortjener å vite hva de stemmer på.

Mer fra Dagsavisen