Stavanger

KRONIKK: En aktuell 150-åring

Rune Knudsen i Stavanger Røde Kors skriver om organisasjonens fortid, nåtid og framtid i dagens kronikk.

I 2015 har Røde Kors vært til stede for de sårbare i Norge i 150 år. Det skal vi fortsette å være. De lokale omsorgs- og beredskapsbehovene er store, kanskje større enn noen gang. Også i Stavanger.

Røde Kors ble stiftet av regjeringssjef Frederik Stang i Kristiania i 1865, to år etter at den internasjonale Røde Kors-komiteen ble etablert i Sveits av filantropen og forretningsmannen Henry Dunant. Siden har organisasjonen hatt en humanitær grunnidé: at enkeltmennesker har ansvar for å hjelpe andre mennesker i nød, uavhengig av etnisitet, bakgrunn og handlinger – fordi statens egne ressurser aldri vil være tilstrekkelige.

Denne grunntanken er høyest aktuell i dag hvor vi ser at mange i Norge, og i Stavanger, faller utenfor. Ensomhet er en utfordring i alle aldre, ikke minst hos det økende antall eldre. Ungdom sliter også med skolefrafall og psykiske plager. Økt migrasjon gir integreringsutfordringer. Ventetid på asylmottak skaper mentalt stress. Skillet mellom fattig og rik øker, og gir dem med lav inntekt færre muligheter.

Ved flere anledninger har Røde Kors tatt humanitære initiativ og ivaretatt enkeltmenneskers behov i Norge, der det offentlige ikke har gjort det. Eksempelvis utdannet Røde Kors sykepleiere på slutten av 1800-tallet, bygget sykestuer – særlig i Nord-Norge – på 1920- og 1930-tallet, driftet et hospitalskip i Nord-Norge fra 1923–1938 og drev de første asylmottakene på 1980-tallet.

I Stavanger skaper våre cirka 500 frivillige et tryggere og varmere samfunn gjennom 14 forskjellige aktiviteter. Takket være fantastisk innsats fra de frivillige, rykker vi ut i beredskapsaksjoner, samtidig som vi tilbyr åpne møteplasser og nettverksaktiviteter, slik som besøkstjeneste, leksehjelp, integreringsgrupper, flyktningguide, norsktrening, kriminalomsorg, ferieleir for familier med svak økonomi, minoritetskvinner i sårbare livssituasjoner, fritidstilbud for barn, og en ungdomsgruppe som jobber med ensomhet blant unge, migrasjon og seksuell helse.

Vi er opptatt av å ha et godt samarbeid med lokalforeningene i tilsluttende kommuner, og vi ser på andre organisasjoner innen humanitært arbeid og beredskap som våre samarbeidspartnere og ikke konkurrenter.

Skal vi stille opp for de mest sårbare i Stavanger i årene framover, må vi rigge oss for framtidens utfordringer. I beredskapsarbeidet, må vi sammen med Stavanger kommune, ruste oss mot det økende ekstremværet vi vet kommer. Skulle det oppstå en krisesituasjon er våre over 100 beredskapsvakter klar til å hjelpe på kort varsel. I tillegg har vi et hjelpekorps som utrettelig jobber hele året for å bli best på berging fra fjord til fjell.

I omsorgsarbeidet må vi utvikle oss slik at vi fyller velferdshullene det offentlige ikke dekker. Vi må rekruttere flere frivillige, fortsette å avdekke humanitære behov, tale de svakes sak og sikre rettighetene til de mest sårbare. Vi må være en aktuell og sprek 150-åring!

26. juni er vi til stede på torget i Stavanger. Kom og bli med å markere 150 års jubileet sammen med oss!

Mer fra Dagsavisen