Stavanger

Flertallspartiene reverserer skole- og barnehagekutt

Flertallspartiene har kommet fram til en ordning for å reversere rådmannens foreslåtte kutt i byens skoler og barnehager. Totalt styrker de budsjettet med 27,5 million.

Bilde 1 av 2

Rådmann Inger Østensjø la frem forslag om kutt på 16 millioner kroner i grunnskolen og 12,2 millioner kroner i barnehagene da hun presenterte sine kuttforslag i forbindelse med presentasjonen av tertialrapporten i slutten av mai.

Styrker budsjettet med 27,5 millioner

Det har ført til et foreldreopprør mot de planlagte kuttene, men nå sier gruppeleder John Peter Hernes i Høyre at flertallspartiene vil reversere de generelle rammekuttene på både skole og barnehager.

– Vi har kommet fram til en løsning slik at vi får null kutt i drift på både skoler og barnehager. Som alltid må vi tilpasse utgiftene til de inntektene vi har, men vi er opptatt av å skjerme byens barn og unge og har derfor kommet til enighet om å holde ressursene oppe på skolene og i barnehagene, sier Hernes.

Gruppelederen sier at de har fått det til uten å ty til «lettvinte løsninger» og vil på mandagens bystyremøte presentere et styrket budsjett på 27,5 millioner kroner.

– Vi fikk 2,5 millioner ekstra i statsbudsjettet, og tar utgangspunkt i at lønnsforhandlingene gir et lavere oppgjør enn budsjettert. Selv om Stavanger har lave administrasjonskostnader, tror vi det er noe å ta på administrative stillinger. I tillegg tar vi ut mer utbytte fra SF Kino og Stavanger Parkering, forklarer Hernes.

Tilbakefører idrettskuttene

I tillegg til å skjerme skolene og barnehagene, legger også flertallspartiene tilbake penger rådmannen opprinnelig fjernet fra idretten.

– Vi tilbakefører alt på idretten. Det bare utsetter problemet med å kutte i vedlikeholdet, og det ser vi ikke noe poeng i, sier Hernes.

Høyre-politikeren forteller om en god tone gjennom hele forhandlingsprosessen med de andre partiene, og at han er fornøyd med resultatet.

– Høyre, og flere av de andre partiene, sa med en gang at det var barn og unge som var viktigst for oss å prioritere. Vi må, som alle andre, justere utgiftene etter det vi faktisk tjener og det betyr at vi må gjøre noen harde prioriteringer. Men at vi skulle skjerme skoler og barnehager var det full enighet om. Hele veien, sier Hernes.

Mer fra Dagsavisen