Stavanger

Her blir det felles fyrverkeri

Stavanger kommune inviterer til felles fyrverkerioppskyting på seks steder nyttårsaften. Kommunen ønsker seg null skader og null branner knyttet til fyrverkeri i år.

– Det blir noen veldig spektakulære show, det kan jeg love. Vi håper så mange som mulig tar turen til fellesoppskytingene og dropper eget fyrverkeri, sier Stein Bethuelsen, fyrverkeriansvarlig i Park og Vei i Stavanger kommune, til RA.

Pyroteknikere

Ved midnatt nyttårsaften skytes det opp fyrverkeri på Madlatua, på Prixbanen på Hundvåg, på Varden, på Byhaugen, ved Vålandstårnet og i Jåttåvågen.

Profesjonelle pyroteknikere skal stå for oppskytingen.

– Fellesoppskytingen bidrar til mindre privat fyrverkeri og færre fyrverkeriskader. Oppslutningen har vært bedre og bedre for hvert år, og vi jobber videre med å endre folks holdninger, sier Bethuelsen, som legger til at det ikke er anledning til å skyte opp privat fyrverkeri disse stedene, og selve oppskytingsstedet blir sperret av med sperrebånd og vakter.

Samtidig som alle innbyggere inviteres til å delta under oppskytingen av felles fyrverkeri nyttårsaften, minner Bethuelsen også om fyrverkeriforbud over store deler av Stavanger.

Forbudt i trehusbyen

Forbudet mot bruk av fyrverkeri i Stavanger gjelder hele trehusbyen, et område som omfatter i alt 8000 bygninger.

I forbudssonen ligger Stavanger sentrum, hele den bebygde delen av Storhaug, Våland, Hillevåg til Sandvikveien og øst for Svend Foyns gate, deler av Bekkefaret, Mosvatnet, Eiganes til E 39, Veste platå og Misjonsmarka til Lyngveien på Byhaugen, Kalhammeren til Stemmen og Grasholmen.

– Respekter forbudet

Bethuelsen oppfordrer alle om å overholde forbudssonene.

– Det er faktisk i utgangspunktet ikke tillatt for folk å fyre opp fyrverkeri i noe tettbebyggelse, eller i friområder dersom det er tørt, sier Bethuelsen, og viser til forskriften som regulerer folks bruk av fyrverkeri:

«Oppsetting og avfyring av fyrverkeri klasse II, III og IV, illuminasjon med fakler o.l. må ikke finne sted i tettbebyggelse eller nær tørr skog eller andre brannfarlige omgivelser uten tillatelse fra leder av brannvesenet.»

Bethuelsen håper på stort oppmøte alle seks steder, og krysser samtidig fingrene for klarvær rundt årsovergangen.

– Været spiller ikke så veldig stor rolle, det skal mye til for at det ikke blir gjennomført slik værmeldingene for nyttår er. Samtidig er det jo ingen tvil om at det blir flottere å se på dersom det er klarvær og stjerneklart. Sjansen for at flere møter opp øker jo også dersom det er fint nyttårsvær, sier Bethuelsen.

Info på flere språk

Internasjonalt kulturnettverk på Sølvberget sørger for at budskapet om både fellesfyrverkeriet i Stavanger og forbudet mot fyrverkeri i trehusbyen kommer ut på mange språk.

– Flere steder i verden er det vanlig å samles på sentrale plasser og skyte opp fyrverkeri, så dette er et budskap som må ut til også de som ikke snakker og leser norsk, sier Randi Pettersen ved Internasjonalt kulturnettverk.

Hun har spredt informasjonen fra kommunen til rundt 50 internasjonale organisasjoner, som igjen har formidlet videre til medlemmene på egne språk, slik at flest mulig av kommunens innbyggere skal få informasjonen de trenger om nyttårsmarkeringen og gjeldende regler for oppskyting av fyrverkeri.