Stavanger

200 kommuner:Rusomfanget kartlagt

Marit Håland og Sverre Nesvåg i Helse Stavanger står bak verktøyet som beskriver russituasjonen ikke bare i Stavanger, men i hele landet.

Regionalt kompetansesenter for rusmiddelforskning (Korfor) har utviklet verktøyet BrukerPlan, som er tatt i bruk i 200 kommuner over hele landet. Hensikten er å gi et øyeblikksbilde over rusproblematikken i den enkelte kommune. Kartleggingen skal også brukes når Helsedepartementet lager sin opptrappingsplan for rusfeltet.

Når det gjelder Stavanger kommune, foretas årets kartlegging i midten av november. Tallene fra den forrige kartleggingen, i 2012, kan imidlertid gi et godt bilde også av dagens situasjon. Det har vist seg at antallet rusmisbrukere holder seg rimelig stabilt fra år til år.

Mest alkohol og legemidler

I 2012 var det 739 rusmisbrukere i Stavanger. Av disse karakteriseres 88 som svært tunge misbrukere. Rusmidlene det brukes mest av er alkohol, legemidler (beroligende), amfetamin og cannabis.

– Storbyene påberoper seg ofte større rusproblemer enn mindre steder. Kartleggingen har vist at det ikke stemmer. Det er stort sett like mye rus i by og land, sier prosjektleder Marit Håland i BrukerPlan til RA.

Andre viktige konklusjoner fra fjorårets nasjonale kartlegging er:

  • Mange barn lever med omsorgspersoner som har alvorlige rusproblemer.
  • Rent alkoholmisbruk er lite kjent i hjelpeapparatet.
  • I alle kommuner er det en liten gruppe med svært alvorlige rusproblemer kombinert med psykiske problemer.

Vil fange opp de unge

En stor utfordring for kommunene er å se de unge rusmisbrukerne.

– Vi har i liten grad greid å fange opp de yngste rusmisbrukerne. Når det først skjer, har de ofte lavt funksjonsnivå, både sosialt og psykisk. Mange av dem sliter med psykiske lidelser, de er bostedsløse og uten jobb. Det er svært alvorlig, sier Håland.

Hun håper BrukerPlan skal gjøre det enklere både for kommunene og for politikerne å se hvor penger og ressurser bør settes inn.

– Gjennom kartleggingen får kommunene en bedre oversikt over hvor det er behov for økte ressurser, mener Håland.

Stavanger kommune legger inn tallene for 2014 i slutten av denne måneden. En samlet rapport for alle kommunene i Helse Stavanger vil foreligge i januar/februar 2015.

Rapporter fra resten av landets kommuner ligger tilgjengelig på nettsidene til Helse Stavanger.

Starter kartlegging

Nav, helse- og sosialkontorene, rehabiliteringsavdelingen og K46 starter kartleggingen av Stavanger kommunes rusmisbrukere i midten av november.

Kommunen er med på kartleggingen annethvert år. 2014-tallene legges inn i november.

– Kartleggingen gir et øyeblikksbilde av omfanget av rusmisbrukere som mottar kommunale tjenester. Tallene er basert på vår erfaring, saksbehandlernes vurdering, sier Sigrid Dalaker i levekårsavdelingen i Stavanger kommune. Til tross for at de ikke går i dybden på misbruket til hver enkelt, synes hun likevel BrukerPlan er et godt verktøy.

– Vi får en oversikt over omfanget, i stedet for synsing. Det er nyttig, sier Dalaker. Det settes av to uker til kartleggingen.

Mer fra Dagsavisen