Stavanger

Oppvekststyret:Støtter kristen skole

Kommunalstyret for oppvekst ga onsdag kveld sin støtte til opprettelsen av en ny kristen skole i Stavanger, til tross for at ingen tror at skolen har livets rett.

«Stavanger ungdomsskole AS» har søkt Utdanningsdirektoratet om godkjenning etter privatskoleloven for opprettelse og drift av privat grunnskole i Stavanger. Den nye skolen «søker å skape et læringsmiljø som fremmer et kristent helhetssyn på livet forankret i troen på Gud som frelser slik dette er uttrykt i Bibelen og de evangelisk-lutherske bekjennelsesskrifter» står det i søknaden.

– Kan få betydelige konsekvenser
Den nye skolen, som bare skal undervise på ungdomsskoletrinnene 8. – 10.klasse, har som mål å ha 180 elever ved oppstart til skolestart i 2015. Deretter er målet at skolen i perioden frem til 2017 skal øke dette elevantallet til 2018. Siden skolen er planlagt å ligge i Stavanger kommune har Stavanger rett til å gi innspill til direktoratet som gir en eventuell godkjennelse, og det var nettopp det kommunalstyret for oppvekst (KO) gjorde i kveld.

– Dersom en ny kristen grunnskole skulle få et elevtall opp mot 540, ville etableringen kunne få betydelige konsekvenser for skolestrukturen i det området der skolen blir etablert. Stavanger kommune vurderer imidlertid skolens målsetting for elevtallsutvikling som lite realistisk og vil derfor konkludere med at etablering av en ny privatskole i kommunen etter all sannsynlighet vil ha liten innvirkning på ressursutnyttelse eller kapasitetsutfordringer for den offentlige skolen. Stavanger kommune finner ikke grunnlag for å motsette oss at skolen får godkjenning etter privatskoleloven, skriver rådmannen i sin innstilling til saken.

Bekymret for elevenes skoleplasser
Rødts gruppeleder Truls Dydland er helt enig i administrasjonens vurdering om at det er urealistisk at en ny kristen skole vil få så stor oppslutning.

– Den nyeste kristne skolen vi ga tillatelse til søkte om plass til 411 elever, men i dag går det 20 elever der. Skolen går med underskudd i millionklassen, og her skal det altså komme enda en ny kristen skole med plass til 540 elever, som bare skal undervise på ungdomsskolenivå. Hvis en ser på tallene trenger man ikke sterke mattekarakterer for å se at dette ikke er levedyktig, forteller Dydland.

I motsetning til kommunen ønsket han imidlertid å avvise hele skoleprosjektet i frykt for at kommunen måtte inn for å redde de elevene som plutselig står uten skoletilbud dersom den nye kristne skolen går konkurs.

– Hvis vi etablerer en ny skole som ikke har godt nok levegrunnlag kan det fort ende opp med at den går konkurs og at de elevene som går der da plutselig står på bar bakke. Da må kommunen inn for å redde de elevene, og ta den regningen det er å flytte de over på nye skoler og tilpasse de ny undervisning og nye klasser. Det gjør at jeg ønsker at kommunen ber direktoratet om å fraråde en etablering, sier Dydland.

– Å tro på denne skolen er som å tro på julenissen
Selv om flere av KO-representantene «delte» Dydland bekymring vedrørende skolens livsgrunnlag, var tonen en ganske annen blant de når de kom til etableringen av en ny kristen skole.

– Å tro at denne skolen skal få 540 elever er å tro på julenissen, men siden denne skolen skal være en kristen skole vet kanskje de noe som vi ikke vet. Jeg mener likevel at du skal få lov til å gamble med dine egne penger hvis du ønsker det. Det er ikke vår oppgave å vurdere hvorvidt en skole har god nok økonomi til å drifte videre eller ikke, og siden vi i Norge ikke har skoleplikt, men opplæringsplikt ser ikke vi noe problem med at noen ønsker å tilby et alternativ til den offentlige skolen, sier Frps Atle Simonsen.

Aps Arnt-Heikki Steinbakk satte spørsmålstegn ved markedet for en ny kristen skole i Stavanger, men ønsket i likhet med Simonsen den nye skolen lykke til hvis de vil tilby noe nytt.

– Vi har ingen problemer med at noen ønsker å starte opp en ny skole og tilby undervisning utenom det offentlige tilbudet, det vi stiller oss litt undrende til er om det er marked for det. Her planlegges det å etablere en ny kristen skole midt i sentrum av en av de byene med klart høyest boligpriser og med et sviktende markedsgrunnlag kan jeg ikke se at det er grunnlag for en så stor alternativ skole. Men hvis grunnleggerne vil gå inn for det, så gjerne for oss, sier Steinbakk.

– Aldri i verden om dette går rundt
Leder for kommunalstyret, John Peter Hernes (H), avsluttet debatten med å si at han ville bli svært overrasket hvis det var eksistensgrunnlag for skolen. Likevel støttet han deres rett til å prøve.

– Til å være en by med 130.000 innbyggere der så mange er internasjonale har vi ekstremt få private skoler. Det forteller at Stavanger kommune har gjort en god jobb med de offentlige skolene, slik at innbyggerne ikke trenger andre skoler. Likevel synes jeg det er bra at vi har de private skolene som et supplement, og derfor støtter jeg retten til å etablere private skoler fullt ut. Etter mitt syn er det aldri i verden marked for en skole som dette, men det er det opp til andre å avgjøre, fortalte Hernes før han gikk over til voteringen.

Den endte kort og godt med at Rødts representant Truls Dydland støttet sitt eget forslag om å fraråde en etablering, mens resten av forsamlingen støttet innstillingen. Dermed er veien for en ny privatskole i Stavanger fra og med 2015 blitt betraktelig kortere.

Mer fra Dagsavisen