Stavanger

KRONIKK:Det brenner – vi ringer brannvesenet

Brannvesenet Sør-Rogaland IKS er et interkommunalt selskap som nå eies av ni kommuner i regionen. Det rår over store menneskelige og materielle ressurser og utgjør en viktig del av tryggheten i samfunnet, skriver Per-Endre Bjørnevik.

Skulle vi være så uheldige at det begynner å brenne i boligen vår, vet vi hva vi skal gjøre. Vi ringer telefonnummer 110 og brannvesenet er på plass i løpet av minutter. Vi ser ukentlig flere eksempler på at brannvesenet kommer på plass og redder både liv og verdier. Senest i forrige uke var det en stor brann i Stavanger sentrum. Verdier gikk tapt, men store verdier ble reddet og byen ble spart for en bybrann av dimensjoner. Vi har all grunn til å takke for at ikke liv gikk tapt.

Men brannvesenet
har ikke bare denne oppgaven. Brannvesenet har utviklet seg til å være et brann- og redningsvesen som har veldig mange viktige oppgaver.

Det er en bilulykke, sjåføren sitter fastklemt – vi ringer brannvesenet.

Dessverre skjer
det mange alvorlige bilulykker. Front mot front-ulykker er som regel de mest alvorlige. Da hender det at sjåfør eller passasjerer sitter fastklemt og må på en sikker og skånsom måte tas ut av bilvraket. Da har brannvesenet kompetanse og utstyr til å gjøre jobben. Vi har en brannstasjonsstruktur som gjør at vi har mannskaper og utstyr på plass mange steder i vår region. De kan derfor ofte være de første på ulykkesstedet. De utfører derfor også i slike situasjoner livreddende førstehjelp. Brannvesenet har også hjertestartere som kan nyttes i akutte situasjoner.

Det brenner i skogen – vi ringer brannvesenet

Skogbranner og gress- og lyngbranner har vi dessverre hatt mange av i årenes løp. De siste to årene har det vært brann på Vårlivarden og på Jæren og i Gjesdal. Disse brannene er meget krevende å slukke. Mannskapene skal ut i ulendt terreng og bringe med seg nødvendig slukkeutstyr. Brannene er ofte ustyrlige fordi flammene beveger seg hurtig i tørr vegetasjon. Vinden kan være sterk og vindretningen kan snu. Brannforløpet er derfor uforutsigbart og det skal lite til før slike branner truer menneskeliv og bygninger. Ofte skyldes disse brannene uforsiktig omgang med åpen ild, særlig engangsgriller. Etter min vurdering burde det være forbud mot bruk av disse grillene ute i naturen. De er både en brannfare og en forurensningskilde. Det er blitt sagt at en skogbrann kan være et gode for skogen. Nei, en ukontrollert brann utgjør en så stor risiko for vårt samfunn at den aldri er et gode!

Det renner
svovelsyre fra en veltet tankbil – vi ringer brannvesenet

Brannvesenet er
tildelt ansvaret for å ordne opp i akutt forurensing. Ofte vet man ikke hva slags kjemikalier som lekker ut. Derfor trengs det både kompetanse, personlig verneutstyr og egnet utstyr til å avgrense og fjerne kjemikalier som er sluppet ut i naturen, og som kan true både liv, verdier og miljø.

En bil med passasjerer har havnet i vannet – vi ringer brannvesenet

Vi har eksempler på at mennesker av ulike grunner havner i vannet og er i ferd med å drukne. Da står det om sekunder. Brannvesenets dykkere rykker raskt ut. For ikke lenge siden hentet de opp tilsynelatende livløse mennesker fra dypet og utførte førstehjelp til ambulanse og medisinsk personell var på plass. De har på den måten reddet mange liv. Dessverre hender det at det ikke lykkes å redde livet på de involverte, men her må vi ha topptrente dykkere og godt utstyr for å kunne gi den nødvendige hjelpen.

Regnværet har fylt kjelleren med vann – vi ringer brannvesenet.

Brannvesenet får ofte telefoner fra fortvilte innbyggerne. Kraftige regnskyll har ført til at avløpssystemet ikke tar unna alt vannet og kjellere fylles opp. Brannvesenet har pumper som kommer godt med når skaden skal begrenses og kjellerne skal tømmes. Det fører til noen hektiske timer der brannvesenet yter en flott og nødvendig innsats for regionens innbyggere.

Det brenner i et passasjerskip – vi ringer brannvesenet.

Vi husker vel alle Scandinavian Star-brannen som rev bort så mange mennesker. Dagens skip og mannskaper om bord er utrustet og trent til å sikre at branner ikke oppstår. Men om det skulle oppstå en brann til havs, skal brannvesenet komme raskt på plass med mannskaper og utstyr med hjelp av helikopter. Det er den såkalte RITTS-ordningen (rednings- og innsatsstyrke til sjøs) som Brannvesenet Sør-Rogaland driver i samarbeid med andre brannvesen langs kysten.

Ved branner
der det er vanskelig å komme til med bil, har vi brannbåten Vektaren som er en flott ressurs.

Varmgang i bremsen
e på en trailer – vi ringer brannvesenet

I vår
region har vi nå tre lange undersjøiske tunneler. Det hender at store kjøretøyer opplever branntilløp på grunn av varmgang i bremser, drivstofflekkasje eller andre årsaker. Da oppstår en akutt situasjon med fare for tap av menneskeliv. Brannvesenet skal være raskt på plass med riktig utstyr, sikre området, slukke eventuelt brann og hindre eventuelt brann i å spre seg. Hvilken last disse kjøretøyene har om bord er ofte ukjent når situasjonen oppstår, og brannvesenet må være forberedt på å håndtere ulike typer røkgasser og kjemikalier.

Brannvesenet er beredt – bare ring, men ikke i utrengsmål

De situasjonene jeg har nevnt over er noen eksempler der det er nødvendig å rykke ut. Dessverre er det mange falske alarmer. Men det er det ikke lett å vite på forhånd. Derfor er det bedre å rykke ut en gang for mye enn en gang for lite. Ring derfor brannvesenet når noe oppstår. Men det er ikke akseptabelt å misbruke nødnummeret. Det kan føre til at brannvesenet må rykke ut og bruke tid og krefter på en oppringning som ikke er en reell situasjon.

Du er din egen brannsjef

Det er også mye vi som innbyggere kan gjøre i det daglig for en bedre brannsikkerhet. Har vi røkvarslere med gode batterier eller sikker strømforsyning? Har vi slukkeutstyr hjemme? Er dette i orden? Sikrer vi at stearinlys brenner på en brannsikker måte? Er de slukket når vi forlater rommet? Har vi sikre rømningsveier? Bruker vi mye skjøteledninger til diverse utstyr i hjemmet? Er det elektriske utstyret i orden? Slipper vi inn kontrollører og feiere fra brannvesenet når de kommer? De er der for din skyld!

Innen brannsikring og forebygging er det mye som kan gjøres og skal gjøres av oss innbyggere. Men vi skal vite at når det brenner, når ulykken er ute, har vi et brann- og redningsvesen som er kompetent og klare for innsats.

Vi har
for tiden en politisk sak om brannstasjonsstruktur, selskapsavtalen og eierstrategi. Det skal bygges nye brannstasjoner tilpasset og plassert for å møte framtidens utfordringer. Vi har tatt i bruk Vagleleiren for trening av brannvesenets mannskaper og samtrening mellom ulike nødetater.

Det er ofte en diskusjon om penger og om prioritering av offentlige midler til brannvesenet satt opp mot andre offentlige oppgaver. Det vil alltid være en diskusjon om å få nok ressurser. Men vi arbeider kontinuerlig for å ha det beste utstyret og sørge for at det er godt vedlikeholdt.

Mer fra Dagsavisen