Stavanger

Nytt fra Lervig og gode hvitvinskjøp på polet:Johnny er i boks

Lervig byr på mer nytt. I disse dager kommer sommerølet i salg. I tillegg kommer verdens beste lettøl, Johnny Low, i boks, skriver anmelder Tore Bruland.

I tillegg til det byr Lervig på en ny sterkøl i Brewers Reserve-serien, og denne gangen er det snakk om en white IPA.

Ølet er allerede i salg på flere av byens utesteder, men den vil først komme i salg på polet fra den 4. juli.

Lervig White IPA (terning fem)
Har en alkoholstyrke på 6,4 prosent og en IBU på 55. Kort sagt en fusion mellom belgisk hveteøl og en IPA. Uklar ravgyllen farge og lyst skum. Lukten starter som typisk hveteøl før det går over i røyk/tjære og appelsinsitrus. Også smaken starter med hveteøl, før IPA-delen smeller inn. Avslutter som en blanding av begge sammen med fin bitterhet. Veldig godt, men kan ikke måle seg med fabelaktige We Love Wheat som Lervig nylig har laget i samarbeid med Nøgne Ø.

Lervig sommerøl (terning fem)
Lys gulfarge og lukt av blomster og korn. Lett og sommerlig smak med lyst kornpreg og forsiktig humle. Avslutter med bedre bitterhet en fjorårets variant. Dette er Lervigs beste sommerøl på lenge.

Lervig Johnny Low (terning seks)
Nytt av året er at fjorårets suksessøl, lettølet Johnny Low, kommer på boks i løpet av noen uker. I år har også Lervig gjort en vri med at ølet er filtrert før tapping på flaske og boks. Det medfører litt mindre fruktighet og litt mindre syrlighet. Men fortsatt må Johnny Low være verdens beste lettøl. Lys ravgyllen farge og lyst skum. Blomster og appelsinsitrus sammen med forsiktig maltpreg i lukten. Lett og delikat smak med tydelig appelsinhumlepreg, fin syrlighet og nokså bitter avslutning.

Strålende billigviner
Vinene nedenfor har som fellesnevner at de er å få i de aller fleste polutsalg i distriktet og at de alle er meget gode billigkjøp.

Hvitvinene er laget av sauvignon blanc-druen, der det beste kjøpet er Ch. Bonnet fra Bordeaux som nettopp har kommet i 2013-årgangen. Dette er en vin som definitivt er blant polets aller beste hvitvinskjøp.

Bordeaux ble rammet av hagl i fjor sommer, noe som førte til at 90 prosent av avlingen på Ch. Bonnet ble ødelagt. Samtidig førte det til at mesteparten av druematerialet i årets Ch. Bonnet, som en følge av dette, består av deklassifisert Pessac-Léognan, nærmere bestemt fra slottene Ch. de Rochemorin og Ch. de Cruzeau.

282501 Ch. Bonnet 2013 (Lurton, Bordeaux, Frankrike) kr 113 (85 poeng og terning seks)
Lys gul farge og lukt av sitrus, stikkelsbær og solbær. Lett og delikat smak der det går i det samme. God og frisk avslutning. En herlig billigvin til alt mulig.

5690801 Davenne Saint Bris 2013 (Clothilde Davenne, Burgund, Frankrike) kr 134,90 (85 poeng og terning seks)
Lys gulfarge og herlig lukt av sitrus og solbær/stikkelsbær. Det samme i smaken, som er lett og delikat og superfrisk. Syrlig og god avslutning og en herlig vår- og sommervin til asparges, fisk, skalldyr og alt mulig.

3160901 J. Moreau Saint Bris Sauvignon 2012 ( J. Moreau & Fils, Burgund, Frankrike) kr 124,90 (84 poeng og terning seks)
Lys gulfarge og lukt av sitrus sammen med forsiktig solbærpreg. Lett og delikat smak av det samme og god, frisk avslutning, selv om vinen ideelt ville ha vært friskere i 2013-årgangen enn den er i 2012-varianten som nå er i salg.

8053901 Matua Valley Pinot Noir 2012 (Matua, Marlboroug, New Zealand) kr 134,90 (85 poeng og terning seks)
Lys rødfarge. Søte jordbær sammen med innslag av forsiktig kål og røyk i lukten. Lett og delikat bærpreget smak med fint druepreg. Mindre eik enn 2011-årgangen og en bedre vin. Forsiktige tanniner og syrlig og god avslutning.

Mer fra Dagsavisen