Stavanger

Tilbudt 1,7 millioner hver:Men nordsjødykkerne godtar ikke tilbudet

Regjeringen har besluttet å gi nordsjødykkerne mer erstatning i tillegg til det de allerede har fått. Men dykkerne vil ha mer.

Det totale beløpet blir da 5,3 millioner kroner på hver av dykkerne og etterlatte, opplyser arbeidsminister Robert Eriksson (Frp).

– Det var et ønske fra dykkerne om en rask avklaring. Dette er det vi har fått til, og jeg mener det er et godt tilbud, sier Eriksson, som overfor NRK bekrefter at tilbudet er innenfor de rammene som har politisk flertall i Stortinget.

Dykkerne godtar ikke tilbudet fra staten.

– Kan ikke gå med på det
– Vi har hatt møte med ministeren og fått tilbud om en erstatning på 20G, tilsvarende 1,7 millioner kroner, men det kan vi ikke gå med på det, rett og slett fordi vi fjor sommer - før dommen i Strasbourg- fikk FrP, Venstre og KrF med på 25G, sier Henning Olav Haug, leder i Nordsjødykker Alliansen, til Aftenposten.

Dykkerne utførte oppdrag på havbunnen fra starten av det norske oljeeventyret på 1960-tallet og helt frem til 1990-tallet. Arbeidet ble utført under ekstreme forhold, og dykkerne mener at de har fått helsekader i ettertid.

– Jeg tror ikke de var ute etter å skade oss, eller at de forledet oss bevisst. Men det er mange etater som visste mye om dykkingen, men aldri tok det videre, har nordsjødykker Esten Fløistad tidligere sagt til NRK.

Staten tapte i Strasbourg
I desember 2013 ble staten dømt i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg for mangelfull informasjon om farene ved arbeidet dykkerne utførte i Nordsjøen i perioden 1965 til 1990.

Dykkerne fikk en erstatning på 40 G i 2004, men de mente beløpet av for lavt. Siden den gang har de kjempet en lang kamp. Dykkerne gikk til sak, og vant i Oslo tingrett. De tapte statens ankesak i lagmannsretten og Høyesterett.

Mer fra Dagsavisen