Stavanger

«Oljetrykket 2014»:– Flat vekst til 2020

UiS-professor Klaus Mohn spør tøffere år for leverandørnæringen i oljeindustrien de neste årene. – Vi kan ikke utelukke nedbemanninger, sier den tidligere sjeføkonomen i Statoil.

Bilde 1 av 3

I formiddag, under seminaret «Oljetrykket 2014» hos Næringsforeningen i Rosenkildehuset, advarte UiS-professor i petroleumsøkonomi Klaus Mohn om at oljeservicebransjen går en tøffere tid i møte.

Etter flere år med formidabel vekst peker ikke lenger pilen oppover. Mohn mener det kommer til å gå mest utover leverandørnæringen i oljeindustrien. – De siste årene har leverandørnæringen økt sysselsettingen med seks-syv prosent i året. Lønningene har steget neste like mye hvert år. Nå ser det ut som at vi får en periode med en flat aktivitet, sier Mohn til RA.

Tror på nedbemanninger
Den tidligere sjeføkonomen i Statoil tror at flere selskaper må se seg nødt til å kutte kostnader i form av nedbemanning «i år eller årene framover».

– Vi kan ikke utelukke nedbemanninger i flere deler av leverandørbemanningen i årene som kommer. Inntektene har ikke økt de siste årene, mens kostnadene har forblitt de samme. Nå må selskapene tilpasse kostnadene med inntektene, forteller Mohn, som tror den flate veksten vil gå mest utover verksteder og verft som bygger plattformer.

– Det er i hvert fall slik det ser ut nå. Ellers vil nok konsulenter, rådgivere og tilegnede segmenter få enda mer krevende tider framover, spår Mohn.

Men det ser ikke like mørkt ut for alle.

– Det er fortsatt god driv i borebransjen, påpeker han.

Flat vekst til 2020
Petroleumsøkonomen mener leverandørnæringen har blitt vant med en sysselsetting og lønnsøkning som ikke lenger er bærekraftig.

– Dette er baksiden av den veldig store veksten vi har hatt. Alt kan ikke vokse inn i himmelen, sier Mohn.

Han tror den flate veksten vil vare fram til 2020. Etter 2020 mener Mohn det mer som tyder på at veksten vil falle i stedet for vekst. Likevel mener Mohn det er viktig å understreke av oljeindustrien fortsatt går bra.

– Ting her er vanvittig bra. Om noen titalls arbeidsplasser må flytte på seg så er det ingen krise. Ting går som det griner her, og det vil det gjøre de neste årene – men på en flat linje. Pilen peker ikke oppover. Men nivået er likevel høyt, avslutter Mohn.

Spår over 100 dollar fatet
Oljeanalytiker i DNB Markets, Torbjørn Kjus, holdt også foredrag for de 130 frammøtte. Kjus tror oljeprisen vil holde seg like over 100 dollar fatet i 2014. Neste år tror oljeanalytikeren at fatprisen vil falle under 100 dollar.

– I fjor falt prisen med tre dollar. Dette var nok til at både Aibel og FMC nedbemanner. Om fatprisen faller under 80 dollar vil det ha en enda større negativ effekt, sier Kjus.

Mer fra Dagsavisen