Stavanger

Dropper det private leiemarkedet:– Foretrekker flyktninger

Selv om Knut Idland får lavere leieinntekt, foretrekker han å leie ut til flyktninger via kommunen.

I år skal Sandnes kommune bosette 60 flyktninger. For Flyktningenheten er det en kontinuerlig utfordring å finne nok private utleieboliger til dem. Men de siste årene har kommunen opplevd en oppgang av utleiere som vil leie ut til kommunen og flyktninger i stedet for det private markedet.

Én av dem er Knut Idland fra Hommersåk, som etter to år er storfornøyd med sine afrikanske leietakere.

– Et samfunnsansvar
– De er veldig hyggelige. Vi snakker mye sammen, og de har sterke historier å fortelle. Det har vært interessant og lærerikt å bli kjent med dem. Mitt perspektiv er også at det er et samfunnsansvar. Det er viktig å integrere dem i nabolagene våre, og sørge for at de ikke bor i egne gettoer for seg selv, sier Idland til RA.

Tidligere leide han ut til nordmenn. Da de flyttet ut, tok Idland kontakt med kommunen for å høre om den var interessert i å leie tomannsboligen.

– Grunnen til det var at jeg hadde mange ustabile leieforhold. Det er vanskelig å finne stabile leietakere. Det var hyppige utskiftninger og mange visninger og annonser, forteller Idland.

Tett oppfølging

Det er kommunen som betaler husleien, og ifølge leder av Flyktningenheten, Margrethe Sele, dekker kommunen eventuelle skader utover normal slitasje.

– Kommunen har tett oppfølging med egen miljøvaktmester. Utleierne gjør et viktig samfunnsbidrag. En kan gi penger til u-hjelp, men man kan også leie ut til flyktninger som skal starte et nytt liv i Sandnes. Utleierne synes nok det er tryggere når leieforholdet går igjennom kommunen, sier Sele.

– Vet leien kommer

Idland setter pris på den tryggheten.

– Kommunen er usedvanlig presise med betalingen. Man vet at husleien kommer. Selv om jeg får lavere leieinntekt enn det jeg ville fått ellers, er leieforholdet stabilt, langsiktig og trygt. Det er mulig med flere tidsbestemte kontrakter. Kommunen er en stor og ryddig aktør å forholde seg til dersom det er problemer, mener Idland.

Maks 12.000 kroner

Kommunen betaler maks 12.000 kroner i måneden for en familiebolig, og 10.800 kroner for en toromsleilighet. Kommunen kan ikke betale like mye i husleie som i det private leiemarkedet.

– Det er ekstra utfordrende at kommunen ikke kan tilby markedspris, da denne gruppen skal kunne klare å betale leien selv. Vi betaler maks 12.000 kroner i måneden for en familiebolig. For en leilighet med to soverom betaler vi maks 10.800 kroner, sier boligkonsulent ved Boligtjenesten, Elisabeth B. Sørensen til RA.

Tross lavere leieinntekt er det flere som vil leie ut.

– Folk kjenner andre som leier ut til oss. Jungeltelegrafen betyr mye, sier Margrethe Sele, Flyktningenhet-leder.

Mer fra Dagsavisen