Stavanger

Ekstremmobil fra Stavanger-selskap:– Dette er en revolusjon

Stavanger-selskap lanserer Android-smarttelefon for ekstreme miljøer.

Det Stavanger-baserte IT-selskapet Bartec Pixavi lanserer det de kaller verdens første Android-smarttelefon for bruk i eksplosjonsfarlige miljøer.

Smarttelefonen er utviklet og produsert i Norge av Bartec Pixavi på oppdrag fra et av verdens største oljeselskap, opplyser IT-selskapet i en pressemelding, uten at de vil utdype hvilket selskap det er snakk om.

– Vi har lykkes med å lage et produkt som har samme ytelse og brukervennlighet som vanlige smarttelefoner for konsumenter. Produktet har flere unike egenskaper som for eksempel et 3500 mAh batteri, 4,6 tommers retinaskjerm, kapasitiv touchskjerm som kan brukes med hansker, tre HD-kamera samt 3G og Bluetooth, opplyser daglig leder Christian Rokseth i Pixavi.

– En revolusjon
Selskapet beskriver telefonen som en revolusjon innen olje- og gassbransjen.

Produktet er egensikkert og selskapet opplyser at de straks er klar med sertifisering etter IECEx- og ATEX-standardene for elektronikk i eksplosjonsfarlige områder. Disse eksplosjonsfarlige områdene finnes i olje- og gassindustrien, kjemisk industri, gruver og i flere industrielle produksjonsprosesser.

– Kundene våre krever Sone 1-sertifisering, en sertifisering som stiller veldig store krav til design og utforming av produktet, sier prosjektleder Andreas Parr Bjørnsund.

Produktet kommer med Android 4.3 Jelly Bean, og man kan ifølge Pixavi ha akkurat de samme applikasjonene som en vanlig Android-smarttelefon. I tillegg skal telefonen være ekstremt støtsikkert og vanntett.

Støttet av Innovasjon Norge
Innovasjon Norge har siden 2002 jobbet sammen med Pixavi, fra de startet opp og helt fram til lanseringen. I 2011 ble selskapet tildelt IFU-tilskudd på 1,5 millioner kroner.

– Innovasjon Norges IFU-ordning (Industrielle forsknings- og utviklingskontrakter) baseres på en samarbeidsavtale mellom en leverandørbedrift og en kundebedrift, i dette tilfellet, Pixavi og et av verdens største oljeselskap. Ordningen skal bidra til samarbeid og utvikling av nye produkter og løsninger som fører fram til internasjonal markedssuksess. Og det gleder oss at Pixavi med sin smarttelefon har lyktes med dette prosjektet, sier Ketil Lundgaard, direktør for entreprenørskap og internasjonalisering i Innovasjon Norge.

Pixavi ønsker foreløpig ikke å røpe for mye om hvordan produktet ser ut, men selskapet viser fram telefonen på Innovasjon Norges stand under Mobile World Congress i Barcelona 24. til 28. februar.

Tysk oppkjøp
Pixavi-telefonen vekket tyske Bartecs interesse i det Stavanger-baserte selskapet for rundt ett år siden. Oppkjøpet ble offentliggjort i november 2013.

– Det har vært en lang og spennende utviklingsprosess der vi har bygd kompetanse og et helt unikt team. Det er ikke mange selskap på vår størrelse som kan utvikle en smarttelefon fra bunnen av, sier Christian Rokseth.

Mer fra Dagsavisen