Stavanger

Reagerer på israelsk energikonferanse

Flere politikere reagerer på at konferansen Israel Energy Conference skal arrangeres i Stavanger mandag og tirsdag. Jan Soppeland i medarrangør Greater Stavanger ser ikke noen problemer med dette.

Bilde 1 av 2

Konferansen er et samarbeid mellom Greater Stavanger, Norsk Israelsk Handelskammer og den israelske ambassaden i Norge og skal og skal arrangeres i Måltidets hus mandag og tirsdag.

På konferansen vil sentrale israelske selskaper møte norske selskaper innen oljeindustrien.

Flere av byens politikere har reagert på at konferansen og i den forbindelse kom Summer Ejaz, Sahfana M. Ali, Abdirrashid Abdi Hassan og Ayan Abdidahir M Jama (alle bystyremedlemmer fra Ap), samt Eirik Faret Sakariassen, Marcela Molina (begge SV) og Truls Drageset Dydland (Rødt) med en pressemelding søndag.

Oppfordrer til boikott

Her heter det blant annet følgende: «Norske myndigheter har i lengre tid advart mot engasjement i israelsk petroleumsindustri, og viser til uavklarte havområder i forhold til for eksempel libanesisk sokkel. Dette burde i seg selv være grunn god nok til å takke nei til å promotere israelske petroleumsinteresser» og «utenfor Gaza fins det store gassressurser. Som kjent blir befolkningen i Gaza folkerettsstridig holdt nede av staten Israel, gjennom blokade, ødelegging av infrastruktur, bortimot total hindring av bevegelsesfrihet og markedstilgang. Hva med palestinernes rett til utnyttelse og utvikling av sine naturressurser?»

De syv bystyrerepresentantene skriver at de vil på det sterkeste oppfordre næringslivet og de folkevalgte i Stavanger om å være sitt ansvar bevisst og ikke delta på dette arrangementet.

Dele ut løpesedler

Eirik Faret Sakariassen sier til RA at det skal være en middag mandag kveld på Atlantic Hotel.

- Og heller ikke denne burde folk fra Stavanger kommune ha vært med på.

Også Palestinakomiteen reagerer på konferansen.

Ifølge Ingebreth Forus vil de ut løpesedler utenfor Måltidets hus mandag klokken 10.00 og det blir også en markering utenfor Atlantic Hotel klokken 19.30, da den israelske ambassadøren arrangerer middag for konferansedeltakerne.

Uproblematisk

Jan Soppeland, administrerende direktør i Greater Stavanger, sier at det er uproblematisk at de arrangerer konferansen.

- Det er ikke første gang vi har hatt israelske gjester. Forrige gang dette skjedde hadde vi det oppe som en orienteringssak i styret. I den forbindelse fikk vi ikke innspill på at dette ikke var greit, sier Soppeland til RA og tilføyer.

- Og vi tar imot disse gjestene fra Israel på samme måte som vi gjør med gjester alle andre land Norge har normale handelsforbindelser med.