Stavanger

Mimir ble hekta på aksjer

Klassekampen-journalisten Mimir Kristjánsson ble hekta, da han begynte å spekulere på Oslo Børs.

Bilde 1 av 2

Den radikale journalisten fra Stokka påsto at enhver idiot med penger mellom hendene ville klare å bli rik på børsen.

- Jeg kom med påstanden i et festlig selskap med en BI-student. Dagen derpå kom jeg på hva jeg hadde sagt og tenkte at hvorfor ikke prøve å utfordre det jeg hadde hevdet, sier Kristjánsson.

Med 20.000 kroner i stipend fra Fritt Ord gikk han i gang som aksjespekulant i tre måneder.

- Det er skremmende hvor fort det gikk før jeg ble helt hekta. Det er en form for gambling som er lett å bli avhengig av, noe jeg også raskt fikk føle. Ikke ulikt slik livebetting gjør når man tipper på fotballresultater, sier Kristjánsson.

SAS-krisen

- Du gjorde det godt på SAS-krisen?

- Ja, det er fælt å tenke på at jeg som radikaler kan sitte der og håpe på at de ansatte snart tar til vett og går ned i lønn. Jeg har jo aldri vært noe spesielt begeistret for de rike som jeg mener er kjipe. Med disse penger mellom hendene begynte også jeg å bli kjip, derfor var det godt å kunne kvitte seg med denne form for «dataspill» som en fort ble avhengig av. Slik kan ikke jeg leve, jeg må jobbe, gjøre noe fornuftig, sier han.Han sier at siden det her også er snakk om flaks, og at man også kan tape på aksjespekulasjoner, er det skremmende at vi som nasjon også har vår framtid plassert i aksjer, i kommunekasser, pensjoner og oljefond.

Gevinst

- Ble det noen gevinst på deg?

- Ja, hadde jeg spilt for 20 millioner så hadde jeg etter tre måneder kunnet ta ut fem millioner i fortjeneste. Men med mine 20.000 ble det kun 5000 kroner. Med andre ord betyr det at de som har mye penger kan tjene seg enda rikere enn de som ikke har penger, sier Kristjánsson.

Redaktør

Han hadde ingen erfaring med aksjer før han tok denne utfordringen.

- Nei, det eneste som kan minne om den slags må være da jeg som barn spilte «Onkel Skrues millioner» med familien. Men der måtte jeg ofte bite i det sure eplet, for min far var den beste spekulanten, men han lot meg vinne av og til, sier Kristjánsson.

Han har nå sluttet i Klassekampen og tiltrådt som redaktør for Manifest tidsskrift. I 2011 kom han ut med boken «De superrike».

Mer fra Dagsavisen