Stavanger

Omstridt minnesmerke til Hundvåg

Striden om plasseringen av minnesmerket for 22. juli er nå begravd politisk.

Før onsdagens møte i kommunalstyret for kultur og idrett (KKI) hadde KKI allerede vedtatt at skulpturen som utgjør minnesmerket for 22. juli, skal plasseres i parken utenfor gamle Stavanger sykehus.

Dette til tross for at blant andre de pårørende til Marianne Sandvik foretrakk en mer sentral plassering, som Byparken.

AUF på sin side ønsket ikke å ha minnesmerket midt i byen, hvor de som overlevde stadig blir minnet på hendelsen. AUF ønsket heller et sted de kan oppsøke, om og når de ønsker det. Sykehusparken ble på denne bakgrunn valgt som et slags kompromiss.

Etter det første vedtaket i kommunalstyret har det vært nye møter og befaringer med de etterlatte, pårørende, representanter for AUF og den lokale støttegruppen om plasseringen, sist i begynnelsen av februar.

Kommunen har også mottatt en skriftlig tilbakemelding fra familien Sandvik der de opprettholdt Byparken som deres primære plassering, men samtidig gjorde det klart at i valget mellom Sykehusparken og Lundsneset på Hundvåg, vil sistnevnte være å foretrekke.

Onsdag ble saken sluttbehandlet i KKI. Før møtet ble politikerne anbefalt å plassere minnesmerke på Lundsneset på Hundvåg.

- Jeg har ingen innvendinger mot forslaget som nå ligger til grunn. Når det nå er kommet opp et kompromiss som også de pårørende er fornøyde med, så har ikke Ap noen innvendinger, sa Terje Rønnevik (Ap).

Bjarne Kvadsheim (Sp) orienterte KKI om at ordføreren og varaordføreren har vært i dialog med pårørende i denne saken.

- Så lenge det ikke blir Byparken, så er Lundsneset et alternativt som er greit. Vi har ikke problemer med å snu i denne saken. Dette er nå noe alle kan enes om. Det er viktig å få ro i saken og få opp minnesmerket, sa Kvadsheim.

Mer fra Dagsavisen