Stavanger

Fugelli får Fritt Ords pris

Sosialmedisiner Per Fugelli er tildelt Fritt Ords pris for 2013.

Han fikk kreftdiagnosen i 2009 og får prisen for å ha gitt en stemme til kreftsyke.

«Per Fugelli får Fritt Ords pris for 2013 for å ha gitt en stemme til kreftsyke og de som står ansikt til ansikt med døden», heter det i begrunnelsen fra stiftelsen Fritt Ord.

Prisen er stiftelsens høyeste utmerkelse og består av 400.000 kroner, samt en statuett signert Nils Aas. Fugelli får tildelt prisen 14. mai.

Les også: Får Fritt Ords pris

Fugelli fikk i 2009 kreftdiagnose. Fritt Ord trekker fram at han med bakgrunn i egne erfaringer og sykdom har bidratt til å åpne opp diskusjonen om hva det vil si å være alvorlig syk.

- Med klokskap og raushet har han rettet oppmerksomheten mot vår frykt for å snakke om døden og fortrengningen av den, uttaler styret i Fritt Ord.

Les også: Pris til Simon Flem Devold

Fugelli ble født i Stavanger i 1943. Han er i dag professor i sosialmedisin ved Universitetet i Oslo. Han har gitt ut flere bøker og har i mange år holdt foredrag og deltatt i store debatter.

2. februar i år ble Fugelli også tildelt Siddisprisen av Stavanger journalistlag, en pris som tildeles noen som på en særskilt måte har bidratt til å skape en åpenhet og/eller debatt.

I begrunnelsen sto det at Fugelli har vært svært aktiv i samfunnsdebatten i en årrekke, i tillegg til at han de siste årene, etter at han fikk kreft, har gått i åpen tale om det som er et av våre siste tabu, døden.