Stavanger

- Nærmer seg en parodi

SV-politiker Eirik Faret Sakariassen er svært skuffet over at EU tildeles Nobels fredspris.

Bilde 1 av 4

Eirik Faret Sakariassen (SV) synes Nobels fredspris nærmer seg en parodi.

Hva synes du om at EU får Nobels fredspris? Si din mening under artikkelen!

- Jeg tror det var mange som reagerte da president Barack Obama fikk prisen, men nå bikker det over fra å være kontroversielt til å bli bare tåpelig. Jeg er svært skuffet, sier han til RA.

SV-eren synes tildelingen er underlig, spesielt med tanke på tidspunktet EU får prisen på.

- De gir en fredspris til en organisasjon som for eksempel innfører lover som gir mer overvåking og mindre trygge arbeidsplasser for vanlige arbeidstakere. Og jeg vet at den norske konteksten skal være skrudd av under tildelingen, men dette er en organisasjon som Norge to ganger har sagt nei til å være en del av. Så jeg tror det er mange nordmenn som er misfornøyde, understreker Faret Sakariassen.

Han påpeker at det er mange organisasjoner og enkeltpersoner som arbeider for fred som han heller ville foretrukket som vinner av Nobels fredspris.

- Det finnes klart bedre kandidater enn EU, sier SV-politikeren.

Også tidligere Frp-politiker Trond Birkedal undrer seg over pristildelingen. Han skriver følgende på Facebook:

«EU trenger jo prispengene i det minste. Dette må vel være spikeren i kista for Nobels fredspris? En filmregissør, en treplanter, en palestinsk terrorleder og en krigende amerikansk president toppes av en organisasjon som vel strengt tatt har gjort andre ting enn å skape fred og fordragelighet det siste året».

- Fortjent

Nestleder Anders Høgalmen i Europeisk Ungdom synes tildelingen av fredsprisen til EU er en fortjent anerkjennelse av det fredsprosjektet han mener EU er.

Stavanger-gutten Høgalmen er 1. nestleder i sentralstyret til Europeisk Ungdom. Han mener dette er en stor dag for Europa, EU og alle som kjemper for fred og samarbeid.

- Etter mange år med store forhåpninger kjennes det utrolig godt at EU endelig får sin vel fortjente anerkjennelse for det fredsprosjektet det er. Fred i EU er ingen selvfølge når man tenker på Europas blodige historie. Men i dag er det utenkelig med krig i EU. I dag kriger Europa rundt et møtebord med ord og meninger - ikke på slagmarken, sier han til RA.

Han peker blant annet på at målet om deltakelse i EU har vært avgjørende for fred og forsoning på Balkan.

Høgalmen mener prisen er fortjent, tross den økonomiske krisen EU befinner seg i.

- Selv om EU nå er i en dyp økonomisk krise, viser utdelingen at verdien av fred, samarbeid og handel gjør at EU vil gjøre alt for å løse krisen på en best mulig måte, mener nestlederen i Europeisk Ungdom.

Han får støtte fra Kjartan Alexander Lunde, leder i Rogaland Venstre.

- Jeg gratulerer Europa varmt med denne velfortjente prisen, sier han, og fortsetter.

- EU har betydd utrolig mye for varig fred i Europa. Dette er en anerkjennelse av EUs arbeid for fred, demokrati og menneskerettigheter. Dette var en velfortjent tildeling, mener Lunde.

Nyeste fra Dagsavisen.no: