Stavanger

Roser Sola-politiker - avslører tips

Før fredagens møte med sitt idol får Maren Østbø (Ap) skryt av vertinne og kulturminister Hadia Tajik (Ap) for selv å være et forbilde.

1 av 2

Sola-politikeren og bloggeren Østbø flys fredag inn til kulturdepartementet i Oslo for å få tips, råd og inspirasjon om blogging og skribentvirksomhet fra det hun kaller sitt store idol, Hadia Tajik.

Innspillene har Østbø planlagt å benytte generelt som politiker og spesielt i arbeidet med sin egen blogg, samt i kursing av AUF-medlemmer i Rogaland.

Idolet roser Østbø

Overfor RA sier den ferske statsråden at Østbø klarer seg flott som blogger og meningsbærer.

- Hun tar opp gode, aktuelle tema og viser ofte at hun vet å skrive på en levende måte. Det er spennende å følge utviklingen hennes. Hun er å regne som et forbilde for andre unge jenter som har lyst å skrive, sier Tajik.

Eksjournalisten Tajik

Mens Østbø sverger til bokmål, har det vakt oppsikt at kulturministeren benytter nynorsk blant annet på Twitter. Det til tross for at hun meldte overgang til bokmål på videregående «uten å reflektere så mye over det valget».

- Da jeg arbeidet litt som journalist, husker jeg at jeg tenkte at det var greit ikke å skrive nynorsk og at bokmålet ville gi meg en større leserskare. Men som voksen har jeg tenkt at vi som behersker nynorsk, har et ansvar for å gjøre nynorsken sterk og relevant. Det gjør vi ved å bruke nynorsken, sier Tajik, som tror mediebakgrunnen er en fordel som kulturminister.

- Dette er det for tidlig å si noe kategorisk om. Men det er klart at jeg tar med meg journalistutdanningen min i arbeidet med mediepolitikken, som jeg har ansvaret for.

- Leser kulturministeren blogger?

- Ja, men ikke så systematisk som jeg skulle ønske, men du kan få mye informasjon og gode refleksjoner via blogger som du ellers ville ha gått glipp av.

Hadias tips

På oppfordring fra RA lister kulturministeren opp følgende tips til skribentspirer og bloggere:

Vær personlig, men ikke privat. En personlig stemme gir tekstene farge og liv. En privat stemme skygger for teksten - det tar for mye plass.

Gi motstanderne rett når de har rett. Det gjør debatten redelig. Det gir deg også større troverdighet når du skal kritisere dem for feil.

La gjerne venner lese det du skriver før du publiser det, diskuter synspunktene dine, og lytt til innspill. Det kan gjøre tekstene dine bedre og tankene mer nyanserte. Skriv uansett det du mener er rett, selv om det kan gå på tvers av råd som du får. Det er ditt navn som står på bloggen eller under avisinnlegget. Du må kunne stå for det, så må andre stå for sitt.