Stavanger

Vil utvide verneplikten

Alle soldater i Hæren kan få forlenget førstegangstjenesten med et halvt år til 18 måneder.

Til gjengjeld skal soldatene slippe repetisjonsøvelser og få bedre betalt.

15 soldater ved Garnisonen i Sør-Varanger skal i første omgang delta i et pilotprosjekt. Blir dette vellykket, kan alle soldater i Hæren om kort tid få forlenget førstegangstjeneste, skriver Nordlys.

Mot å avtjene i 18 måneder skal soldaten slippe repetisjonsøvelser. Innad i Hæren diskuteres det også å gi ekstra dagpenger, samt en ekstra stor dimmegodtgjørelse.

I dag er det ofte slik at soldaten bruker mer enn halve førstegangstjenesten på å bli opplært som hundefører, vognfører, radaroperatør eller andre krevende funksjoner, så har man kun noen få måneder å utnytte denne kunnskapen, før soldaten blir dimittert.

- Om førstegangstjenesten forlenges med et halvt år, betyr det at soldaten får brukt det han eller hun har lært, samt at Hæren får tilført nødvendige ressurser, sier Aleksander Hage, presse- og informasjonsoffiser i Hæren.

Han påpeker at dagens forsvar er betydelig mer spesialisert enn tidligere, og opplæring på teknisk materiell er krevende. Samtidig er det snart bare en av fem som blir innkalt til førstegangstjeneste, og Forsvaret ønsker at disse skal få mest mulig igjen for at de stiller opp.

- Vi ønsker å teste ut 18 måneders tjeneste på hundeførere, vognførere, radaroperatører og en spesiell utrykningsstyrke. Dette er roller som krever omfattende utdannelse, sier Aleksander Hage.

Prosjektet skal presenteres i Kirkenes mandag.

Mer fra Dagsavisen