Stavanger

- Folk tror snart ikke på oss lenger

Etter sommeren skal pionerdykkernes sak opp i menneskerettighetsdomstolen. Eksdykker Kjell Lilledal er spent.

Kjell Lilledal var én av dykkerne som var med å starte Norges oljeeventyr, og er en av dem som i dag sliter med senskader etter dykkingen.

Etter å ha vært gjennom to rettssaker mot staten og tapt, trakk han seg for halvannet år siden ut av Nordsjødykker Alliansen.

- Til slutt hadde jeg lest så mye i avisene som jeg selv mener er usant, at jeg ikke lenger ville involvere meg. Historiene har vært så mange og ekstreme. Folk tror jo snart ikke på oss lenger, men hvorfor skal vi lyve om dette, når virkeligheten var ille nok? spør han.

Dykkerne saksøkte staten fordi de mente den satte deres liv og helse på spill for å få tak i oljen, vel vitende om helsefarene.

Vil ha sannheten fram

Nordsjødykker Alliansen ble splittet innad, og ut av dette oppsto Offshore Dykker Unionen.

Unionens sak har gått gjennom alle norske domstolsbehandlinger, og ble anket til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg hvor saken skal til muntlig høring i september.

Hvis de får medhold her kan dette komme alle tidligere nordsjødykkere til gode.

- Til tross for at jeg har trukket meg ut av konflikten, har jeg ikke noe usagt med noen av dykkerne. Jeg håper det er noen i menneskerettighetsdomstolen som hører på det som kommer opp. At sannheten kommer fram, slår Lilledal fast.

Les mer i dagens papirutgave av RA, eller kjøp e-avisen her:

function token(){return "?t="+new Date().getTime();}swfobject.embedSWF("http://www.e-pages.dk/rogalandsavis/teasers/2126/double_auto_flip.swf"+token(), "ep_double_flip_245_44", "300", "218", "9.0.28", "", {clickTag:'http://rogalandsavis.e-pages.dk', backgroundColor:'0xFFFFFF'}, {wmode: "transparent"}, {});

Mer fra Dagsavisen