Stavanger

- Jeg vet ingen verdens ting om Sandnes

Rikskjendisen Jon Almaas har syklet Nordsjørittet to ganger, men er helt blank på kunnskap om byen i målområdet.

På 90-tallet brukte Sandnes kommune opp mot 100 millioner statlige og kommunale kroner på et bredt spekter av tiltak for å fremme sykkelbruken i byen. Byen skulle profileres som «Sykkelbyen Sandnes». På lørdag var rikskjendis og Nytt-på-nyttsjef, Jon Almaas, en av opp mot 10.000 deltakere som syklet Nordsjørittet fra Egersund til Sandnes. Det er andre gang Almaas ankommer Sandnes på sykkelsetet etter å ha fullført det stadig mer populære rittet. Men at Sandnes skal være uløselig knyttet til sykkel, var totalt ukjent for Almaas. Byen viste seg faktisk å være temmelig ukjent på alle vis for den populære TV-profilen.

RA stilte Almaas følgende åpne spørsmål etter rittet:

- Hva vet du om Sandnes?

- Om Sandnes? Ingen verdens ting. Vel, jeg vet at det er et fotballag der, og at det er god stemning lørdag 9. juni fra klokken tolv og utover.

- Hva syns du om Sandnes?

- Jeg synes det er hyggelig her. Nå har jeg bare vært her to ganger, og jeg synes det er litt forvirrende geografi her. Jeg klarer nemlig aldri å finne veien fra målområdet til hotellet. Det er så mange bygninger som er like, så jeg går litt i sikksakk. Bortsett fra det så har jeg hatt lite tid til å se meg om, sier sykkelentusiasten Almaas.

- Hva vet du om Stavanger?

- Stavanger vet jeg mye mer om, der har jeg vært mange ganger, sier Almaas.

Med siste spørsmålet tror Almaas han vet hvor RA vil hen med intervjuet.

- Jeg vet at Sandnes er lillebror, og Stavanger er storebror, og at det er en byrivalisering mellom de to.

- Hva med sykkel og Sandnes? Knytter du byen til sykkel på noe vis?

- Jeg gjør jo det. De to gangene jeg har vært der har jeg jo syklet til byen, men ikke noe mer enn det.

- Vet du at det har blitt produsert sykler i Sandnes?

- Nei, men jeg tror det blir produsert garn i Sandnes. Jeg syklet nemlig forbi en garnfabrikk. Var det Sandnes Garn den het? Men jeg vet ikke om de produserer strikkegarn eller fiskegarn der, sier Almaas, sannsylingvis litt på «Nytt på nytt»-fleip.

- Kjenner du til DBS?

- Ja, jeg hadde en DBS da jeg var liten, minnes Almaas, og et navn dukker opp et sted langt bak i minnet hans.

- Det var jo Jonas Øglænd.

- Ja, han er Sandnes' store industrisønn.

- Svaret er at jeg vet veldig lite om Sandnes, konkluderer Almaas.

Men Nordsjørittet skryter han opp i himmelen.

- Det er Norges vakreste turritt, nydelige omgivelser, gresskledde åser, og steinblokker nesten slik som man ser i Skottland. Og strender der folk surfer, så vi får inn et element av Hawaii.

- Du sa til RA over målstreken at du hadde planlagt å sykle en halvtime raskere i år enn i fjor, hvilket du også gjorde.

- Ja, det var litt fleipete sagt, men jeg regnet med at det skulle gå fortere i år enn i fjor, sier Almaas som krysset målstreken på tiden 3 timer og 10 minutter.

Mer fra Dagsavisen