Stavanger

Statoil bekrefter nytt storfunn

Statoil har gjort et stort oljefunn like ved Skrugard i Barentshavet.

Det er boringen på Havis som nå bekrefter suksessen i nord, skriver Offshore.no.

Statoil anslår volumene i Havis til å ligge på mellom 200 og 300 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter (o.e.). Foreløpige oppdaterte volumanslag totalt for Skrugard- og Havis-funnene i PL532 ligger i størrelsesorden 400-600 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter.

- Åpner ny provins

- Havis er vårt andre betydelige oljefunn i Barentshavet på ni måneder. Med omtrent samme volumer og reservoaregenskaper utgjør funnet Skrugards tvilling. Skrugard og Havis åpner en ny petroleumsprovins i nord, sier Helge Lund, konsernsjef i Statoil i en kommentar.

Det var den tidligere Røkke-riggen Aker Barents som utførte operasjonene på Havis, hvor det ble påvist en gasskolonne på 48 meter og en oljekolonne på 128 meter.

Henger ikke sammen

Havis ligger cirka 7 kilometer sørvest for Skrugard-funnet som ble gjort i april i år. Havis ligger innenfor samme utvinningstillatelse, men er en selvstendig struktur.

- Det er ikke kommunikasjon mellom de to funnene, melder Statoil.

Statoil har tidligere kommunisert at Skrugard-funnet vil gi grunnlag for en selvstendig utbygging, med Havis-volumene blir utbyggingsprosjektet enda mer robust. Partnerskapet vil framover bore en avgrensningsbrønn i Skrugard-funnet samt vurdere ytterlige oppsidepotensial i utvinningstillatelsen.

- Gir nye arbeidsplasser

- Funnet på Havis styrker utviklingen av Skrugard som et nytt senter med prosesserings- og transportkapasitet med fleksibilitet. Vi er i ferd med å realisere Barentshavet som ett kjerneområde på norsk sokkel, sier Erik Strand Tellefsen, direktør for Skrugard-utbyggingen i Statoil.

- Skrugard- og Havis-funnene vil være viktig for industriutviklingen og bidra til ytterligere aktivitet i leverandørnæringen. Det vil gi nye arbeidsplasser og ringvirkninger i regionen, sier Lund.

Brønnen 7220/7-1 er den andre brønnen i utvinningstillatelse 532, som ble tildelt i 2009 i forbindelse med 20. konsesjonsrunde. Brønnen bores til et vertikalt dyp av 2200 meter under havoverflaten. Havdypet er 365 meter.

Statoil er operatør for utvinningstillatelsen PL532 med en eierandel på 50 prosent. Partnere er Eni Norge AS (30 prosent) og Petoro AS (20 prosent).

Mer fra Dagsavisen