Stavanger

R.E.M.-suksess innkjøpt av Statoil

- Det er når jeg fotograferer jeg føler at jeg lever, sier fotograf Øyvind Svele.

Bilde 1 av 3

Han er innkjøpt av Statoil og Rock and Roll Hall of Fame Museum i Cleveland. Øyvind Svele gjør suksess med sine R.E.M.-bilder.

Fotografens åtte bilder av vokalist Michael Stipe fra konserten på Viking Stadion i 2005 er nå utstilt på Cafe Sting i 50 ganger 70 centimeters format.

Disse sort-hvitt-fotografiene er også innkjøpt til Statoils kunstsamling.

- Det er veldig kult. Statoil har veldig mange bra fotokunstnere i sin samling. Det er kjekt at de går til innkjøp av kunstfotografi, sier Svele til Rogalands Avis.

Stolt og glad Statoil-innkjøpet betyr mye for ham.

- Jeg er veldig glad og stolt. Statoil er veldig seriøse når de velger ut kunst. Det var en veldig lang prosess for å få innpass. De er sinnssykt proffe, og jeg trenger noen som pusher meg av og til. Det er kjekt å ha et team som jeg får input fra, sier Stavanger-mannen.

Statoil har også produsert en katalog der Svele forklarer sin tilnærming til fotografi og hvordan han kom i kontakt med R.E.M., som blant annet selger bildene gjennom sin offisielle nettside.

- Statoil har gjort en nydelig jobb med katalogen, sier Svele.

Blant bandene og artistene Svele har fotografert, er Metallica, The Who, Dead Kennedys, 50 Cent, Snoop Dogg og Morrissey. Totalt har han fotografert rundt 70 band og artister i perioden 2003-2011.

- Jeg elsker musikk, og er musiker selv. Det er når jeg fotograferer at jeg føler at jeg lever, sier han.

- Hva er det du selv liker best med Stipe-fotografiene?

- Det er tusendelsøyeblikkene som gjør bildene. På noen bilder greier jeg å være akkurat der jeg skal være. Jeg liker også komposisjonen. De er veldig følsomme, har et klart uttrykk og er veldig levende, sier Svele.

Gode attester Attestene for bildene er gode.

«They look very nice. Excellent shots!» uttaler rockefotograflegenden Gered Mankowitz. Han får også overveldende reaksjoner av folk som David Bell, en av topplederne i managementet til R.E.M..

- Dette er bilder av ypperste kvalitet, helt unike, sier leder av Statoils kunstprogram, Jens R. Jenssen.

Et av oljeselskapets satsingsområder i kunstsamlingen er fotografi.

- Det er første gang vi har bilder fra en rockekonsert, men vi synes de var så gode at vi ville ha dem. Dette er eksempler på bilder som er tatt i det rette øyeblikket, sier Jenssen.

Han setter også pris på at fotografiene er tatt i Stavanger.

- Det er en bonus at bildene er tatt på Viking Stadion og av en Stavanger-fotograf, sier Jenssen.

Mer fra Dagsavisen