Stavanger

- Se til Stavanger

Stortingsrepresentant Hadia Tajik (Ap) er skremt av overfallsvoldtekter i sentrumsnære områder i Oslo og ber bypolitikerne se til sin hjemby Stavanger.

I 2009 var det 23 anmeldelser for overfallsvoldtekter i Stavanger.

Da gikk politi, myndigheter og og en rekke andre aktører sammen for å prate om problemet: kommunen, flyktningemottakene, utelivsnæringen, drosjene, voldtektsmottaket, Dixi ressurssenter og natteravnene.

Det ga resulteter. I 2010 var det ingen slike anmeldte saker i Stavanger.

- Oslo og andre byer må ha noe å lære av det som har skjedd i Stavanger. Politiets systematiske ID-sjekk er blant tiltakene som har gitt resultater der, sier Tajik til Dagbladet.

Alle de identifiserte eller ukjente overgripere fra anmeldelsene i Stavanger i 2009, var ikke-etniske nordmenn.

Det samme var tilfellet i Oslo samme år.

Svein Helland Sivertsen leder samordningen av kriminalforebyggende tiltak i Stavanger kommune. Han har koordinert voldtektsprosjektet, som kan vise til oppsiktsvekkende resultater på kort tid.

- Det er alle disse gruppene sammen som har gitt resultater. Men vi kommer ikke forbi at politiet må ha en sterk og overordnet rolle. De må være synlige i bybildet og sørge for at flest mulig saker blir løst. Politiet her i byen tatt et skikkelig tak, sier Helland Sivertsen til Dagbladet.

Mer fra Dagsavisen