Stavanger

Hele FAU trekker seg

64 klassekontakter og 24 FAU-representanter ved Hundvåg skole trekker seg i protest mot skolekuttene. Rektor Fridstein Bjerga skjønner reaksjonen.

Bilde 1 av 3

Del saken på Facebook

I protest mot de store budsjettkuttene i skolen har 24 foreldrerepresentanter i FAU (Foreldrenes arbeidsutvalg) og 64 klassekontakter ved Hundvåg skole trukket seg fra sine verv.

- På bakgrunn av budsjettkuttet vi ser nå er det vanskelig for oss å være aktive i skolen. Vi vil ikke være med på dette, og det er ikke så mange andre virkemidler vi kan bruke enn å legge ned arbeidet, sier FAU-leder ved Hundvåg skole, Bjørn-Arild Samuelsen.

Skjønner hvorfor

Rektor Fridstein Bjerga syns det er trist at foreldrene går til et slikt skritt, men sier samtidig at han skjønner hvorfor de gjør det.

- Det er en frustrasjon i forhold til dette med økonomien, og det har jeg respekt for, sier han.

Rektoren opplever selv den stramme økonomiske situasjonen, og ser at skolen må skjære ned på ting de har hatt tradisjon for over lengre tid, blant annet en tur for 6.-klassingene.

Avlyser klassetur

- Vanlig undervisning, det som er lovpålagt, greier vi. Men alt ekstra, for eksempel styrking av enkeltelever for å løfte dem som henger litt etter, må kuttes, sier han.

- Vi er helt på smertegrensen nå. Elevene får det de har krav på, men ikke mer, legger han til.

Når foreldrerepresentantene legger ned vervene sine, fører det til at en rekke sosiale arrangementer for elevene blir avlyst, på den måten sparer skolen penger. Det blir ingen klassetur for 7.-klassingene, klasseavslutningene blir avlyst og sykkeldagen for 4. klasse utgår. Det eneste arrangementet som er skjermet, er OTUS, er et arrangement for elevene som skal begynne på ungdomsskolen til høsten.

Samuelsen er fortvilet over at det må kuttes i elevenes sosiale aktiviteter.

- Det er en skam, og det er trist at det måtte gå denne veien, sier Samuelsen til Rogalands Avis.

Frykter resultatene

Han trekker fram at Hundvåg skole de siste par årene har hevet resultatene sine på nasjonale prøver.

- Det har vært et markant løft, særlig på matte og lesing. Det har kostet noen ekstra kroner, men har et helt klart positivt resultat, sier Samuelsen.

Nå er han redd for at budsjettkuttene fører til at styrkingen på basisfagene blir kuttet, og at prøveresultatene vil bli dårligere.

Asle Njå, nestleder i Kommunalt foreldreutvalg i Stavanger, forstår de frustrerte foreldre på Hundvåg.

- Jeg tror ikke politikerne er klar over hvor store konsekvenser den siste nedskjæringen får, sier han.

Mer fra Dagsavisen