Stavanger

Holder varmen i sprengkulden

Da bussjåfør Rune Rydberg startet dagen var det fire minusgrader i bussen. En drøy halvtime senere var det 18 pluss.

Bilde 1 av 6

Ute viste gradestokken åtte minus tidlig i går morges. Inni bussen var det bare fire grader varmere.

- Det er klart det tar lengre tid å varme opp bussen når det er kaldt ute, men det går veldig fint slik temperaturen er nå, sier Rydberg til Rogalands Avis.

Klokken 06.31 startet han rute fire i Tellusveien på Tjensvoll. Da hadde bussen stått på tomgang i 20 minutter og temperaturen var kommet opp i rundt null grader i bussen.

- Fra jeg startet motoren og til det var rundt 18 grader tok det mellom 30 og 45 minutter, sier Rydberg.

Kravet er at busstemperaturen skal være 15 grader høyere når bussen stanser ved sitt første busstopp enn når motoren startes opp.

Busstur

En bussjåfør som ønsker å være anonym tok kontakt med Rogalands Avis og fortalte at bussene er altfor kalde. Ifølge ham tar det veldig lang tid før temperaturen blir behagelig, og ofte blir den ikke det i det hele tatt.

Derfor tok Rogalands Avis med seg temperaturmåler og dro på busstur i går formiddag.

Måleren viste at bussjåføren har det varmere enn passasjerene.

Temperaturen var 17-18 grader framme hos sjåføren. Der er det montert inn en ekstra vifte som gjør det lettere å holde varmen oppe, selv om dørene går opp og igjen hele tiden.

Like bak sjåføren (bak halvveggen) var det 13,6 grader. I midten av bussen lå temperaturen på drøyt 15, mens den bak i bussen kom opp i 15,8 grader.

- Vi kan ikke ha det for varmt i bussen heller, for passasjerene sitter jo med ytterklærne på, sier Rydberg.

Få klager

Gunnar Midbøe, hovedtillitsvalgt i Yrkestrafikkforbundet i Veolia Rogaland, har hørt noen klager fra passasjerer når de har kommet på bussen om morgenen.

- Det er ikke så mange, men temperaturen kommer seg etter hvert. Da jeg kjørte på tirsdag var temperaturen oppe i 15 grader i løpet av en time, sier Midbøe.

Ifølge ham har han hørt et fåtall av sjåførene klage på for kalde busser. Rogalands Avis har vært i kontakt med flere andre bussjåfører som er fornøyde med temperaturen.

- Dette problemet har jeg ikke hørt om, sier de.

Mer fra Dagsavisen