Stavanger

Merker ikke moms

Fra 1. juli innføres kulturmoms, men det vil publikum merke svært lite til.

Bilde 1 av 5

Umiddelbart vil det ikke bli noen prisendring på billettene ved museene i Stavanger. Heller ikke kinobillettene blir berørt denne gang, fordi kinoen allerede har hatt kulturmoms i mange år.

Den nye kulturmomsen betyr åtte prosent merverdiavgift på inngangspenger til museer, gallerier, fornøyelsesparker og opplevelsessenter.

- Får positiv betydning

Museumsdirektør Gro Persson ser svært positivt på innføringen av kulturmoms, men vil foreløpig ikke øke billettprisene på noen av museene som inngår i det nye Stavanger Museum.

Heller ikke Stavanger kunstforening vil øke inngangsbilletten som i dag er på 50 kroner.

- Generelt vil det nye momsregimet virke positivt for oss, fordi det er etablert en refusjonsordning som sannsynligvis vil gi større uttelling enn dagens ordning. For vår del håndteres denne gjennom paraplyorganisasjonen Norske Kunstforeninger. Det skal bli spennende å følge utviklingen, sier Ivar Nygaard.

Vitenfabrikken i Sandnes la ved årsskiftet 10 kroner på billetten. Dermed kommer det ikke til å bli noen ny prisøkning 1. juli.

Billettprisen blir også den samme resten av året i Kongeparken på Ålgård.

- Vår oppfatning av kulturmomsen er todelt. Det er veldig positivt at vi nå har fått en ordning som vil gi oss fradrag på investeringene vi gjør, men vi vil ikke få noe fradrag på noen nye investeringer vi har gjort fram til 1. juli. Vi håper at kulturmomsen vil slå mer positivt ut for oss til neste år, men vi har besluttet å ikke øke billettprisene, sier Håkon Lund i Kongeparken.

Norsk Oljemuseum i Stavanger har heller ikke planer om å øke billettprisen. Foreløpig.

- Fra 1. januar kommer vi til å øke billettprisen, men det har ikke noe med kulturmomsen å gjøre. Det er fordi billettprisen har stått stille i seks år. Så fra neste år vil prisene gå opp fra 80 kroner til 100 kroner for voksne, mens billettprisen for barn vil øke fra 40 til 50 kroner, forklarer Siri Vinje ved Norsk Oljemuseum.

Markerer fusjonen

Samme dag som kulturmomsen innføres, vil det nye Stavanger Museum AS markere fusjonen mellom Rogaland Kunstmuseum og Stavanger Museum. Både fylkesordfører Tom Tvedt og Stavangers ordfører Leif Johan Sevland vil være med på markeringen, som representanter for de to eierne i det nye aksjeselskapet. Fylket og kommunen eier 50 prosent hver.

- For oss er dette årets begivenhet å få på plass den nye organisasjonen. Samme dag kommer vi til å presentere våre videre planer, som viser en slagkraftig satsing, sier Gro Persson.

Mer fra Dagsavisen