Stavanger

Veteranene vil ha fast adresse

Opptil hundre år gamle fartøyer duppet i Vågen lørdag. Nå ønsker Rygja Kystlag en permanent båthavn for de eldste.

Bilde 1 av 8

Det har gått 25 år siden Rygja Kystlag ble stiftet. Kystlaget markerte jubileet med å samle mellom 25 og 30 veteranbåter i Vågen.

Leder av Rygja Kystlag, Knut Børre Vatsvåg, tok med seg sin egen skatt til feiringen: frakteskøyten «Sigurd A.» på 64 fot.

- Denne fraktet varer mellom det norske Sørlandet og Frankrike. Den er fra 1929, sier en tydelig kry kystlagsleder til Rogalands Avis.

Knudaskjeret

Vatsvåg har flere jern i ilden enn jubileumsfeiring. Nå håper han at Stavangers veteranbåter får en egen havn.

- Det er ikke tilbud her i byen for denne typen båter. Vi vil gjerne vise fram noe i bybildet og ta vare på historien, sier han.

Engøyholmen kystkultursenter fikk nylig en avtale i havn med Buøy Invest om en midlertidig båthavn på Knudaskjeret. To veteraner har lagt til kai der.

Engøyholmen kystkultursenter jobber opp mot kommunen med å få etablert en permanent båthavn et annet sted.

Vatsvåg har en målsetting om å få 15 båtplasser i en permanent havn.

- Jeg regner med at det finnes cirka 50 store og små veteranbåter i distriktet. Dette er en kamp for mange, sier kystlagslederen.

Full klaff

Veteranbåtene tiltrakk seg mye oppmerksomhet i sentrum sammen med det strålende været. Alt fra seilskuter, jekter og losskøyter til fiske- og fraktefartøy solte seg i Vågen.

Båtene varierte i størrelse fra over 80 fot og nedover. Noen av dem har 100 år på baugen.

Vatsvåg var svært fornøyd med feiringen.

- Vi kan ikke ha det bedre enn dette. Det var full klaff med været. Litt bris og sol, sier han, før han spretter om bord i frakteskøyten.

Etter besøket i Vågen reiste veteranbåtene videre til Natvigs Minde, og søndag dukket noen av båtene opp ved Engøyholmen.

Mer fra Dagsavisen