Stavanger

Danske fikk selvbyggertomt

En av de som har fått tildelt selveiertomt på Søra Bråde eier en enebolig i Danmark.

Bilde 1 av 3

En telefon til eiendomsregisteret i en kommune på Jylland bekrefter at dansken er eier av en enebolig i Danmark, samtidig som han er trukket ut som en av de 96 selvbyggerne på Søra Bråde.

Selvbyggeren bekrefter også dette ovenfor Rogalands Avis, men ønsker ikke å si noe mer om dette.

Ifølge regelverket til selvbyggerordningen kan ikke søkere eie tomt eller bolig.

- Må stole på folk

Rasmus Flesjå, prosjektleder for selvbyggerprosjektene i Stavanger, er åpen om at det er vanskelig å sjekke om folk eier eiendom i andre land enn Norge.

- Når vi mottar ligning og skatteoppgjørpapirer vil vi finne ut om de eier bolig i utlandet. Ved tidligere tildelinger fikk vi inn disse opplysningene ved selve søknaden. Nå ber vi om slike opplysninger bare av de som har fått tomt, og da i forbindelse med finansieringen. Tidligere kunne vi kontrollere dette da søknaden ble levert, sier Flesjå.

Har du fast eiendom må du selge den før du kan få selvbyggertomt.

- Ordningen er egentlig ikke tiltenkt noen som selger eiendom, disse har etablert seg, men regelverket må kunne håndteres, og da er det om de eier eiendom på søkertidspunktet, sier Flesjå.

Mister tomten

Og akkurat på dette punktet er det ikke rom for noen unntak.

Det skal også være klart for alle søkere hvilke regler som gjelder. I søknadspapirene må du krysse av for om du eller noen i husstanden eier bolig i Stavanger kommune eller en annen kommune.

- Vi er nødt til å stole på folk og at de gir riktige opplysninger, sier Flesjå.

Og hvis det kommer fram i etterkant at du eier bolig, mister du tomten. Dersom opplysningene kommer fram etter at du har betalt innskuddet på 290.000 kroner, noe du må gjøre før spaden settes i jorden, tilbakebetales disse pengene uten renter.

Det har skjedd tidligere at personer har blitt fratatt tomten etter at den var tildelt.

Skuffet

Sist uke skrev Rogalands Avis om Paul Arne Henriksen som eier hytte uten vann og strøm i Lyngdal, og dermed ble diskvalifisert fra søkerlisten.

Han syns ikke noe om at folk med store hus kan bli selvbyggere, når han selv blir diskvalifisert på grunn av ei hytte som er verdt i overkant av en halv million kroner.

- Og for meg hadde det vært aktuelt å selge hytta dersom jeg fikk selvbyggertomt, for å få egenkapital, presiserer Henriksen.

Dette har han også skrevet i søknaden til kommunen. Han har klagd på avgjørelsen, men ikke fått noe svar foreløpig.

Men det er satt av seks tomter på Søra Bråde, til klagere som får medhold. Nå kan det altså være syv.

Kan ha formue

Og mens man ikke kan eie bolig hvis man har en selvbyggerdrøm, kan man derimot ha formue på en drøy million kroner, den samme som inntektsgrensen for selvbyggere.

- Det er mulig at det er for høyt, men sånn er reglene i dag, sier Flesjå.

Mer fra Dagsavisen