Stavanger

Om kristne verdier

Det er ikke en «kristen verdi» å gjøre syke mennesker til handelsvarer, eller å gjøre butikk på barns skolebehov.

På fredag deltok jeg som representant for Arbeiderpartiet på et pinsevennstevne i Ekeberghallen. De politiske partiene var invitert til å snakke om verdispørsmål, og særlig de kristne verdiene i samfunnet. Det var en spennende utfordring.

Det er nødvendig for oss alle å tenke gjennom hva vi står for, hvilke verdier som bærer oss gjennom livet. Hva er de viktigste verdiene mine i møte med andre og i møte med samfunnet vårt? Jeg tror først det må slås fast at ingen partier har monopol på kristne verdier. Kristne, muslimer, jøder, humanister og andre har også mange verdier felles, og kristne velgere vektlegger ulike verdier.

For meg som en troende politiker er det Arbeiderpartiet som kommer nærmest de sentrale kristne verdiene. Arbeiderbevegelsen bygger politikken sin på solidaritet og på at hvert eneste menneske er unikt og uendelig verdifullt. «Ingen lever for seg selv, og ingen dør for seg selv», sier Paulus. Det er sanne ord rett inn i vår tid. For ingen klarer seg alene. Målet må være et samfunn der ingen faller utenfor.

Selv om religiøse mennesker vektlegger verdier ulikt, finnes det noen sentrale grunnverdier som de fleste kristne vil kjenne igjen som helt avgjørende, verdier som gjennom generasjoner har preget samfunnet vårt, og som også preger arbeiderbevegelsen:

Bibelen forkynner nestekjærlighet - Arbeiderpartiets grunnverdi er solidaritet.

Bibelen er opptatt av forvaltning av skaperverket - Arbeiderpartiet av bærekraftig utvikling og rettferdig fordeling.

Det er en kristen kjerneverdi å løfte de svakeste og mest utsatte. Det er dette området jeg brenner mest for, etter mange år i kirkelig sosialt arbeid blant våre fattige. Som det heter i Marias lovsang: «Han mettet de sultne med gode gaver, men de rike sendte han tomhendte fra seg.» Dette er radikal fordelingspolitikk!

Kampen mot grådighet er også en sentral kristen verdi: Vil vi bygge et samfunn til beste for den fattige Lasarus - eller til beste for den rike mannen?

Det er en kristen verdi å gi arbeidsfolk trygghet og tid til å være sammen med familiene sine. Kampen for å bevare arbeidsmiljøloven mot høyrepartienes endringsforslag er derfor dypest sett et verdispørsmål.

Det samme gjelder skattepolitikken: Det er verdimessig svært tvilsomt å føre en skattepolitikk som gjør at de som har mye fra før, får enda mer.

I Norge er det slik at de aller fleste virksomhetene og institusjonene for syke og for eldre, og de aller fleste skolene våre, eies og drives av det offentlige. Noen drives også av ideelle og frivillige organisasjoner, uten profittmotiv. Dette er en stor verdi ved det sosialdemokratiske samfunnet vårt. Det er ikke en «kristen verdi» å gjøre syke mennesker til handelsvarer, eller å gjøre butikk på barns skolebehov.

Det er en kristen verdi å føre en solidarisk bistandspolitikk.

Det er ikke en kristen verdi å utvide skjenkingen og dermed øke volden.

Og det er slett ikke en «kristen verdi» å gå inn for aktiv dødshjelp! Heldigvis er Frp nokså alene om en slik hårreisende og hjerterå politikk i Norge.

Arbeiderpartiet vil ha aktiv livshjelp for våre syke og våre eldre og våre fattige. Vi vil redusere skjenketidene, ikke utvide dem. Arbeiderpartiet vil ha en god skole for alle og et inkluderende arbeidsliv.

Mange konservative kristne prøver å begrense verdidebatten til å handle om Israel og homofile og ny ekteskapslov. En slik begrensning vil jeg advare mot. Hvordan kan noen kristne tro at støtte til ekstreme bosettere vil gi Israel større sikkerhet i framtiden?

Homofile har lidd nok urett og undertrykkelse. For meg er frihet fra undertykkelse og likeverd helt sentrale kristne verdier! Og selv om mange religiøse samfunn ønsker å begrense ekteskapet til mann og kvinne, er det statens soleklare plikt å sikre like rettigheter for alle.

I Bibelen står det også at man skal ta vare på «de fremmede og innflytterne i landet». Våre innvandrere må derfor møte et raust samfunn og en god integrering.

Vi må sammen skape et samfunn som bygger på nestekjærlighet og solidaritet, på toleranse og samhold og inkludering. En stemme til Arbeiderpartiet ved høstens valg er derfor et godt verdivalg!

Mer fra Dagsavisen