Stavanger

Lydekspedisjon i byens «mage»

Kjell Inge Torgersen har valgt Havnetunnelen for å presentere rolig, akustisk visesang fra albumet «Gnist».

- Jeg tror konserten blir kjempespennende. Dette er jo nesten som en lydekspedisjon i Stavangers innerste, i byens mage. I Havnetunnelen kan du jo spasere tørrskodd fra Torget til Jernbanen. Her blir det heller ikke noe ONS-format som får vinduene til å riste i husene på Storhaug, her blir det akustisk, med strykere og kontrabass, sier Torgersen, fascinert av tunnelen og det faktum at den ikke brukes mer.

Mannen bak Sting-gjendiktningene på suksessen «Aks av gull» har nå i hovedsak egenskrevne tekster, fremdeles på nynorsk, og musikk utarbeidet i samarbeid med Aril Schøld.

«Kammerpop»

- Dette er et forsøk på å komme litt videre, men i den samme musikkstilen som på «Aks av gull», sier Torgersen, som fremdeles bruker mye strykere til den perkusjonsfrie visesangen. «Kammerpop», kaller Schøld og Torgersen sitt «Gnist».

Torgersen skriver og synger om forhold mellom mennesker, situasjoner og ting.

- Jeg skriver meg ut av egne problemer, eller ting jeg går og gnurer på. «Gnist» er samlet med tekster helt fra 1994 til i dag, det er et historisk dokument om mitt liv, det er personlig, de er ofte et oppgjør med meg selv, uten å bli privat, men jeg har en klar melding med disse tekstene, sier 39-åringen fra Stavanger.

Paus-duetten «Fugl av fred» er skrevet av Emil Skartveit. I tillegg har Odd Ragnar Waade bidratt tekstmessig på albumet.

- Like tøft hver gang

Torgersen går ikke uten videre med på at det var lettere å overlate Sting-bearbeidelse til kritikere og publikum enn det er å møte folk med egen «Gnist»-tekster.

- Det er like tøft hver gang. Med Stings sanger gjorde vi så mye med arrangementene og tekstene at det ble noe helt annet enn utgangspunktet. Men jeg er forferdelig spent og nervøs nå.

Torgersen har valgt nynorske tekster også på denne utgivelsen.

- Stavanger-dialekten står godt på egne bein, den, men jeg er opptatt av at tekstene ikke bare skal synges, de skal også leses.

Selv med 7000 solgte CD-er av «Aks av gull» har Torgersen definitivt ikke fått stjernenykker.

- Dypt inni meg er det en Stavanger-mann, en vestlending, som grubler på om det jeg lager har noen interesse i det hele tatt. Jeg blir like overrasket og glad hver gang jeg ser folk kommer på konsertene mine, sier Torgersen.

Hele overskuddet fra torsdagens konsert går etter forslag fra de tekniske produsentene Conventor AS til Varmestuens Venner.

Mer fra Dagsavisen