Stavanger

Et historisk krigsfartøy

Fartøyet «Anholmen» gjorde en viktig innsats under krigen og seiler fremdeles under splittflagg. I dag fungerer båten som et levende krigsmuseum.

- Dette er et viktig stykke krigshistorie, forteller kommandørkaptein Svein Carl Sivertsen. Sivertsen var initiativtaker til å få startet en gruppe som kunne få fiskefartøyet i sin opprinnelige stand. I dag har venneforeningen til båten 120 betalende medlemmer.

Millioner

- Dette har kostet flere millioner kroner å pusse opp. Vi er glade for alle de mennesker som har hjulpet oss til å gjøre dette mulig, sier forretningsfører Eilif Christiansen.

Venneforeningen er interessert i å formidle båtens historie.

- «Anholmen» fraktet blant annet krigsmateriell mellom Shetland og Norge, sier skipper og dekksmatros Magne Stensland. Båten blir populært kalt Shetlandsbussen.

Tårer

Når båten seiler opp langs kysten blir de alltid tatt godt imot av kystfolket.

- Vi har opplevd folk som har tårer i øynene når de ser båten, forteller Stensland. Både skotsk fjernsyn og aviser skrev om Anholmen da de var på besøk til Shetland.

Kongen

Svein Carl Sivertsen har skrevet bok om båten som ble bygget i 1938.

- Kronprins Olav besøkte båten i 1942. Kong Harald var om bord i båten i 2003. Kong Harald tok seg til og med en tur ned i maskinrommet, humrer Sivertsen. I 2002 gjendøpte forsvarsminister Kristin Krohn Devold båten.

- Vi kjøpte et vrak og har brukt 40.000 arbeidstimer på å pusse det opp, forteller Christiansen.

Mer fra Dagsavisen