Stavanger

Raser mot klimakvotekjøp

- At Stavanger kommune kjøper klimakvoter er noe stort tull. Det hjelper overhodet ikke miljøet.

Det sier leder i Norges Miljøvernforbund, Kurt Oddekalv til Rogalands Avis.

Da vi fortalte han om tiltaket til Stavanger kommune ble han opprørt over mangelen på kunnskap.

- En bløff

- Klimakvoter er en bløff som til nå bare har hjulpet lommeboken til selgeren. Men det er typisk at vi tror vi kan kjøpe oss ut av klimaproblemene, raser Oddekalv.

I gårsdagens Rogalands Avis kunne vi lese at Varaordfører Bjørg Tysdal Moe oppfordret andre aktører til å følge i fotsporet til Stavanger kommune med å kjøpe klimakvoter.

- Jeg anbefaler på det sterkeste at folk ikke følger dette rådet. Det er ikke et skikkelig system på plass for selging av klimakvoter. Det er bare folk som vil tjene penger på det. Det er jo slik paven holdt på med for hundrevis av år siden, sier han.

- Keiserens nye klær

Da han får høre at Stavangers klimakvotepenger går til å treplanting og økologiske briketter som erstatter kull, blir han enda mer opprørt.

- Denne treplantingen rundt forbi på ukjente steder i Afrika er svært omdiskutert. Hvis de virkelig ville gjøre noe for miljøet så måtte det vært å støttet tiltak i regnskogen. Det har en dokumentert effekt.

- Hva vil du anbefale privatpersoner og bedrifter i Stavanger til å gjøre for å bedre miljøet?

- Iallfall ikke kjøpe klimakvoter. Det blir som keiserens nye klær. Det går an å gjøre enklere tiltak som å kutte tjeneste- og næringsreiser og erstatte dem med videokonferanser, sier han.

Støtter Oddekalv

Han får bred støtte av Erik Thoring som er daglig leder i naturvernforbundet i Rogalands.

- Jeg er langt på vei enig i kritikken til Oddekalv, samtidig vil jeg ikke være like kategorisk i forhold til kjøp av klimakvoter. Men det er helt klart at det er med på å dra fokus bort fra det som er viktig. Nemlig at vi kan kjøpe bort dårlig samvittighet, sier han.

Han oppfordrer folk til å se på sin egen livsstil og hva de kan gjøre for å minske miljøutslippene.

- Vi bør kunne redusere bilbruken og bruken av fly. Dette vil hjelpe miljøet. En endringsatferd er fullstendig nødvendig, sier han.

- Må være FN-godkjent

Nestleder i Bellona, Marius Holm, sier at kjøp av klimakvoter ikke nødvendigvis trenger være negativt.

- Det er ikke noe galt med det. Det er jo et klimatiltak. Likevel er kjøpet av slike kvoter nødt å være godkjent av en troverdig tredjepart, aller helst FNs klimapanel, sier han.

Han er likevel rask til å ikke glorifisere klimakvotekjøp.

- Et slikt tiltak vil på ingen måte redde klimakrisen. Det er mer viktig å få folk til å bli bevisst på egne klimautslipp, som bil- og flybruk, sier han.

Han mener også at det for Stavanger kommunes del heller bør fokuseres på mer konkrete tiltak.

- De bør for eksempel kvitte seg med all fossiloppvarming i bygningene sine, og heller erstatte disse med biooppvarming. De bør også legge forholdene til rette slik at færrest mulig trenger bruke bilen til jobb, sier han.

psk@rogalandsavis.no

Mer fra Dagsavisen