Stavanger

UiS i forskningsjuks-utvalg

Dekan ved Universitetet i Stavanger (UiS) er en av syv medlemmer i utvalget som skal granske uredelig forskning i landet.

Bilde 1 av 2

Hauken er nylig oppnevnt som medlem av Nasjonalt utvalg for gransking av redelighet i forskning.

Ny lov

Loven om etikk og redelighet i forskning ble innført 1. juli, og det er Kunnskapsdepartementet som har oppnevnt det nasjonale utvalget som blir sittende i fire år.

- Granskingsutvalget, som skal ledes av professor Johan Giertsen ved Universitetet i Bergen, skal behandle saker som gjelder vitenskapelig uredelighet. Loven definerer dette som: "Forfalskning, fabrikkering, plagiering og andre alvorlige brudd med god vitenskapelig praksis som er begått forsettlig eller grovt uaktsomt i planlegging, gjennomføring eller rapportering av forskning.", sier Thomas Bore Olsen på Universitetets hjemmesider.

Hovedoppgaver

Her er utvalgets hovedoppgaver:

Vurdere og behandle konkrete saker hvor det er mistanke om alvorlige tilfeller av uredelig forskning.

Bidra til at en forsker som urettmessig har fått sitt navn knyttet til en påstand om uredelig forskning, får gjenopprettet sitt omdømme.

Samarbeide med institusjoner, bedrifter og oppdragsgivere om behandlingen av sakene. Utvalget skal også samarbeide med de nasjonale forskningsetiske komiteene og bidra i arbeidet med å forebygge vitenskapelig uredelighet.

Forskningsjuks

- Med bakgrunn i de siste års saker om forskningsjuks er det svært viktig at vi nå har fått på plass en forskningsetikklov og et granskingsutvalg som kan bidra til at norsk forskning holder en høy etisk standard, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal i en pressemelding.

Mer fra Dagsavisen