Stavanger

Helbom av Statoil

Mange irriterer seg over bomringen på Nord-Jæren, men de fleste har innsett at bilistenes ekstraskatt er et nødvendig onde for å sikre veibyggingen i regionen. I bomringens barndom var bomsniking en utbredt sport, og nå har selveste Statoil sørget for å finne huller i systemet.

I bomringens barndom var bomsniking en utbredt sport, og nå har selveste Statoil sørget for å finne huller i systemet.

Oljeselskapet har åpnet en passasje mellom Stavanger og Sandnes inn til sin egen parkeringsplass. Ulempen - eller fordelen for de Statoil-ansatte - er at de slipper å betale en eneste krone i bompenger når de passerer kommunegrensen inne på parkeringsplassen. Statoil-ansatte i Stavanger kan passere grensen, parkere i Sandnes og kjøre ut samme veien når arbeidsdagen er over - uten å betale en eneste krone.

Bompengeselskapet taper over 700.000 kroner i året på Statoils sniking på Forus. Det er ikke videre betryggende når et stort konsern som Statoil feilinformerer - riktig nok som følge av en tabbe - og påstår at bomsnikingen er klarert med kommune, bomselskapet og Statens vegvesen. Det er også et spørsmål om hva Statoil kan foreta seg på sin egen eiendom, men vi forventer at et selskap med såpass sterke ressurser kan avse nok kapasitet til å holde orden i sin egen bakgård. Juridiske spissfindigheter om eiendomsretten til sin egen parkeringsplass skal naturligvis ikke føre til at det delvis statseide selskapet har privelegieordninger.

I Statoils regnskaper er ikke 700.000 kroner i året merkbart, men i denne saken er det ikke pengene som er poenget. Forskjellsbehandling, bomringens legitimitet og Statoils ansvar som samfunnsaktør er poenger gode nok til at konsernet ikke bør stå framstå som regionens fremste bomsnik.

Bare profet?

I løpet av to måneder snudde Tom Nordlie det fotballgale Stavanger fra mørkeblå depresjon til mørkeblå glede. Nå risikerer vi at Vikings redningsmann stikker hjemover til Lillestrøm. Hvorfor bli profet i egen hjembygd når du er frelser i Stavanger, Tom Nordlie?

Mer fra Dagsavisen