Stavanger

Få igjen med renter

Renten holdt seg i går. Men den er på vei oppover. Det er på tide få vurdere om du har riktig sparingspartner.

Selv om renten ikke ble skrudd opp i går, tyder alt på at sentralbanksjef Svein Gjedrem vil øke renten om kort tid. Konsekvensen blir dyrere lån, men også bedre rente på sparekontoen.

- Økt rente kan endre forutsetningene for sparing. Det blir enda viktigere å kontrollere gjelden, og samtidig blir det mer attraktivt med banksparing, mener Tom Staavi, redaktør i Dine Penger.

Sparingskonseptene skifter raskere enn motebildet. Catwalken domineres for tiden av sparing i eiendom, forsikring, livrenter, fond, pensjon og i såkalte strukturerte produkter. Banker, forsikringsselskaper og fond kjemper om de samme kundene.

- Sparing er blitt komplisert. Rekk opp hånda de som vet hva en aksjeindeksobligasjon er! En vanlig sparer får ofte tilbud om helt feil produkter, forteller Staavi.

- Tenk enkelt. Så får du også bedre oversikt.

Veddeløp

Valg av spareform handler om å stille seg de riktige spørsmålene. Hvor stor avkastning forventer du? Hvor mye tåler du å tape? Hva tenker du om risiko og langsiktighet? Reglene er like enkle som i trav. Den største risikoen drar de største gevinstene. Samtidig risikerer du å tape alt.

- Tidshorisont, risikovilje og økonomisk situasjon er viktige stikkord , sier Jan Fredrik Hoff, leder for sparing og plassering i Sparebank 1.

En kombinasjon av vanlig banksparing og aksjefond gjør det mulig å hente ut det beste av to verdener. Aksjemarkedet har normalt høyere vekst enn bankrenten på sikt. Samtidig kan du ende opp med svarteper når markedet stuper og du trenger penger.

- Grunnen til at jeg liker bank, er at det er bombesikkert - og ekstremt likvid. Trenger du penger, så får du dem på timen. Man bør i utgangspunktet være skeptisk til lang bindingstid, sier Tom Staavi i Dine Penger.

Med renter

Hvordan påvirker renteendringer sparing? For aksjefond som er knyttet opp mot andre europeiske markeder har norsk rente null betydning. For banksparerne gir høy rente økt avkastning. For aksjefond som baserer seg på norske selskaper kan høy rente være et signal om lavere avkastning på kort sikt.

- Renteøkning betyr at markedet er stabilt, og det er liten mulighet til ekstraordnær gevinst fra aksjer. Man har som kjent mest aksjeutbytte ved å kjøpe aksjer når markedet er på bunn, forklarer Harald Haukås, førsteammanuensis i risikoanalyse ved Universitetet i Stavanger.

Mens sparing før handlet om å få den beste renten i banken, er det i dag viktigere med økonomiske konjunkturer, renter og oljeprisen. Forstå det den som kan.

Mer fra Dagsavisen