Stavanger

Se, han tegner igjen

Keramikeren Kjell Johannessen har på ny tatt i bruk kull og tusj for å illustere flater. I dag åpner Neo Galleri & Studio utstilling med Johannessen.

Det er første gang på mange år at Johannessen i tillegg til keramiske arbeider også stiller ut tegninger. Sist han besøkte vårt distrikt var på Hå gamle prestegard i 1997.

Johannessen er fra Jørpeland, men reiste allerede som 16-åring til Voss, og ble så siden boende i Hordaland.

I Voss gikk han to år på Statens høyskole for kunsthåndverk, før han flyttet til Bergen, hvor han studerte fire år ved Vestlandets kunstakademi.

Barneleker

I sin utstilling bruker han flere kunstneriske uttrykk, fe nye «barnelekene» i keramikk, de klassiske store vasene, hans middelalderskulpturer, de velkjente lysestakene og nå også hans tegninger med kull og tusj.

- Jeg har lenge blitt oppfordret av mine kollegaer om å tegne igjen. Sist jeg gjorde det var i Vestlandsutstillingen og Høstutstillingen i 1980 og 1983. Det er liksom keramiker jeg er, men det begynte liksom å krible vel mye. Nå tør jeg endelig å vise mine arbeider på papir for offentligheten igjen, sier Johannessen.

Bergen og Jørpeland

Johannessen har et stort hjerte for Jørpeland, selv om han ikke har bodd der siden han var 16 år.

- Det er jo min barndoms dal, og jeg har engasjert meg sterkt i det som har med byutvikling å gjør. Jeg er blant annet med i Melting Pot, en interesseorganisasjon for byutvikling på Jørpeland.

Men eller er det Bergen som har blitt hans by. Der har han også etablert seg med sitt verksted.

Mer seg selv

- Jeg verken kan eller vil flytte fra Bergen. Det er en by med litt mer pondus enn Stavanger. Det var litt for mye oljedominert den gang jeg dro på fester i Stavanger. Folk snakket engelsk, selv om det viste seg å ikke være en eneste engelsktalende til stede. I Bergen klarer bergensere seg med sin egen dialekt, sier Johannessen med et lurt smil.

Men Johannessen understreker at han er veldig glad for å kunne få stille ut i Stavanger.

- Jeg er glad jeg fikk stille ut i Neo Galleri & Studio, som jeg oppfatter som et levende galleri hvor det skjer mye, sier Johannessen.