Stavanger

Velger grovt som sitt daglige brød

Du trenger ikke være dum som et brød for å bli forvirret av ekspertenes kostholdsråd. Her kan du lese hva Fedon Lindberg, Statens råd for ernæring og baker Eddi Eidsvåg er enige om.

Rogalands Avis har kontaktet både Fedon Lindberg og Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet (SEF), og fått en oversikt over kostholdsrådene de gir.

Den store forskjellen går ut på at Fedon vil vi skal spise mindre brød, mens SEF anbefaler mer. Det de er enige om, er selve brødtypen: den skal utvilsomt være grov.

Velg mørkt

Et stikkord når det gjelder brød, er nemlig karbohydrater. Fedon Lindberg har satt økt fokus på den såkalte Glykemisk Indeks (GI). Den skiller mellom karbohydrater som gir rask og høy stigning i blodsukkeret, og dem som gir saktere og lavere blodsukkerstigning.

Lyst brød har såkalte raske karbohydrater. Mørkt og grovt brød har langsommere. Eddi Eidsvåg, brødbaker i Sandnes, forklarer det slik:

- Idrettsutøvere kan spise skoleboller mellom hver sprintrunde, for å få rask energi i kroppen. Men vi andre beveger oss ikke så mye. Da trenger vi det grove kornetn, som rett og slett holder lenger i kroppen.

Velg tungt

Eidsvåg er kjent som Fedon-motstander, og har blant annet parodiert ham ved å selge sex-brød med hemmelig oppskrift.

- Det selger jeg ennå, det. Snart kommer jeg også med doktor Eddis, et grovt brød som skal passe like godt for barn som voksne. Men den oppskriften blir tilgjengelig for alle, sier han.

Selv har han det best når han kan bake seg et skikkelig grovt brød med hasselnøtter, solsikkefrø, lyn, hirse, rug, hvete og havre.

«Velg grovt, altså tungt» er også beskjeden fra Fedon og SEF.

Spelt i skuddet

Skal du virkelig ha det sunneste av det sunne, kan du kjøpe deg et speltbrød. Men det koster.

- Før var spelt veldig sjelden brukt. Nå dyrkes det økologisk, men prosessen er både dyr og tidkrevende. Spelt er urhveten - den eldste typen vi har, forteller Eidsvåg.

Det burde rime bra med rådene fra Fedon Lindberg. Han har uttalt at vi bør spise som i steinalderen. Men ifølge Lindberg skal aldri brødet være hovedingrediens i et måltid - og ikke spises flere ganger daglig.

Eddi Eidsvåg har et annet forhold til brød.

- Det er religion. Det er der Fedon bommer. Han har dessuten tatt patent på oppskriftene sine som en eksklusiv medisin. Hvis dette er så bra for alle, burde det også være tilgjengelig uten at det skal koste i dyre dommer, mener han.

Mer fra Dagsavisen