Stavanger

Et langt liv med Chianti Riserva

Skal du bygge opp en vinkjeller uten å refinansiere huslånet for å kjøpe gode lagringsviner? Vinene fra Chianti i Italia tåler år etter år i kjelleren, det beste er at lommeboken din også tåler dem.

Jeg konkluderte tidligere i år med at 97-årgangen av Fontodi og Felsina var fantastiske når det gjaldt vanlig Chianti Classico. Nå er riservavinene i ferd med å komme i salg, og jeg blir ikke mindre begeistret etter å ha smakt dem. Antinoris vanlige Villa Antinori og den litt mer seriøse Tenute Marchesi har svært høy kvalitet. Rundens beste vin, Castellare, er en formidabel chianti som kommer til å holde i minst 30 år. Riserva er i utgangspunktet basert på produsentens beste viner og har fått lengre fat- og flaskelagring enn vanlig chianti. Vinene ligger ca 14 måneder på såkalte «bottes», som er store eikeliggere, selv om mange etter hvert lagrer på franske 225 liters barriques. Deretter får vinen ca ett års flaskelagring før den kommer i salg. For noen måneder siden drakk jeg en vanlig «ikke riserva» av Selvapianas chianti fra 1965-årgangen som var forbausende vital. 1965 er ingen stor årgang, og produsenten lager langt bedre vin enn han gjorde den gang. Du kan lese i all mulig vinlitteratur at chianti ikke er vin som vinner på lagring utover ti år. Det er bare tull. I forbindelse med denne testen drakk jeg en 18 år gammel vanlig Villa Antinori. Jeg hadde selvfølgelig kjøpt mer Antinori da den var i salg på slutten av 80-tallet hvis jeg hadde visst at den ble så bra. Du skal selvfølgelig like stilen på disse gamle og til dels uttørrede vinene, men det finnes nesten ikke noe som lukter mer spennende enn en utviklet chianti, eller som er så bra til mat. Det beste er imidlertid at chiantiene er tilnærmelige som unge, i motsetning til andre viner som tåler lang lagring. Du slipper også å refinansiere huslånet for å få tak i et par flasker, som du må gjøre for å kjøpe topp bordeaux. I dette tilfellet får du toppviner til 200 kroner flasken - og det gjør chianti til ett av de beste vinkjøpene for tiden. (3) 7188 Chianti Rufina Riserva 1995 (Cant. Bellini, Toscana, Italia) Kr 133,30 (N) (H) (81 poeng) Middels rødbrun farge. Støvet lukt med noe kirsebær og ett eller annet ilderekkelt honningpreg. Enkel og snill smak av noe søtlig kirsebærfrukt. Litt syre og nesten ingenting tannin. (3)B-7412 Chianti Rufina Riserva Villa de Vetrice 1995 (Grati, Toscana, Italia) Kr 138,90 (O) (H) (K) (80 poeng). Nokså lys rødbrun farge. Tørr støvete lukt og middels fyldig smak av frukt som er en anelse metallisk. Grei syre og lite tannin, men virker totalt sett litt sliten. Hiv på noen kroner til og kjøp vinen nedenfor. (5) 2792 Chianti Classico Villa Antinori 1997 (Antinori, Toscana, Italia) Kr 142,50 (N) (O) (H) (K) (S) (87 poeng) Rødlilla farge og lukt av varm tørket kirsebærfrukt sammen med lær. Mengder av søtlig frukt i smaken balansert mot bra syre og en del tannin. Trepreget ettersmak. Smakt sammen med samme vin fra 82-årgangen, som fortsatt er vital med rødbrun farge og svært utviklet lukt av seder og rognbæraktig frukt. Smaken er utviklet, men har frukten intakt. I praksis betyr det at Villa Antinori godt kan drikkes nå, men den tåler 10-15 år til i en god kjeller. (4) B-31300 Chianti Classico Riserva Il Grigio 1996 (San Felice, Toscana, Italia) Kr 157,- (O) (H) (K) (85 poeng) Dyp rødlilla farge og lukt av kirsebærkjernefrukt og syrlige bær. Fruktdreven smak preget av mørke bær, sammen med fin syre og en del tanniner. (3) B-30854 Chianti Classico Riserva Vigna de Fontalle 1994 (Machiavelli, Toscana, Italia) Kr 164,60 (må bestilles) (84 poeng) Middels dyp rødbrun farge. Tre, kirsebærfrukt og antydning til lakris i duften. Relativt kraftig kirsebærpreget frukt sammen med antydning til noe eple og svakt kjøttpreg. En del tanniner, men litt lite syre som gjør at den blir litt plump og ufrisk i ettersmaken. (4) 7119 Riserva Ducale Chianti Classico 1996 (Ruffino, Toscana, Italia) Kr 169,- (må bestilles) (86 poeng En slank og stilig matchianti med relativt lys rødbrun farge. Lukten går i tørket frukt med svakt preg av gammelt loft. Middels fyldig tørr frukt i smaken som har svært bra syre og noe tannin. Drikk nå og i to til fem år framover. (4) B-32742 Chianti Rufina Riserva 1996 (Selvapiana, Toscana, Italia) Kr 179,90 (O) (K) (87 poeng) Rødlilla kraftig farge. Mineralsk våt ullduft sammen med marsipan og acetonaktig pelifixpreg. Relativt kraftig smak med mengder av søtlig frukt, heftige tanniner. Bra syre, selv om jeg helst så at det var enda litt mer. Kanskje syren kommer bedre fram når vinen får de tre til fire årene den krever for å være helt på høyden. (6) B-34626 Tenute Marchese Antinori Chianti Classico Riserva 1997 (Antinori, Toscana, Italia) Kr 198,- (må bestilles) (91 poeng) Kraftig rødlilla farge og lukt av tørket frukt og ny vaniljepreget eik. Svært kraftig smak av mørk frukt i smaken som avslutter med noe eik, bra syre og heftige tørre tanniner. Svært lang ettersmak. Selv om den kan drikkes nå, har den best av et par tre år til i kjelleren. Kan uten problemer ligge i 20-30 år til. Finnes også i magnum og dobbel magnum. (5) B-32789 Chianti Classico Riserva 1996 (Fontodi, Toscana, Italia) Kr 219,10 (må bestilles) (88 poeng) En skygge av den vanlige 97 Chianti Classico, som det fortsatt er noen flasker av på Kvadrat-polet. Likevel er dette en bra vin. Middels kraftig rødbrun farge. Søt bakst og trebåttjære i duften sammen med noe tørket frukt og seder. Middels kraftig smak av tørket frukt som avslutter med et hav av syre og tørre tanniner. En superb matvin. (5) B-34950 Chianti Classico Riserva Rancia 1995 ( Felsina Beradenga, Toscana, Italia) Kr 223,60 (må bestilles) (90 poeng) Rancia er Felsinas toppvinmark og regnes som en av Italias beste. Som oftest trenger vinene herfra 10 år pluss før de er klare for konsum. Slik er det med 1995 også. Kraftig rødlilla farge og nokså lukket duft med noe nøttekirsebær og mineraler. Kraftig kirsebærfrukt i smaken, fin syre og såpass heftige tanniner at du bør lagre fem år til og vel så det før du begynner å gå løs på flaskene. Svært bra oppbygd. Kommer til å bli en kanonvin når den er drikkemoden. (5) B-7353 Chianti Classico Riserva Castello de Monna Lisa 1993 (Villa Vignamaggio, Toscana, Italia) Kr 229,90 (må bestilles) (88 poeng) Kraftig rødbrun farge og deilig utviklet lukt av seder, tobakk, tørket frukt sammen et svakt preg av rått kjøtt. Middels fylde med fin frukt som etter hvert har fått fint lagringspreg. Bra syre, fortsatt mye tannin og en relativt lang ettersmak. Tåler fem til ti år til, selv om den er svært bra nå. (4) B-32862 Chianti Classico Riserva Badia a Passignano 1996 (Antinori, Toscana, Italia) Kr 236,- (må bestilles) (87 poeng) Enkeltvinmarksvin fra Antinori med pengeseddeletikett, trykket på samme trykkeri som trykker sveitserfranc for å illustrere det unike og ikke-kopierbare. Vinen er bra, selv om den faller i skyggen av «tenute» over. Det har sannsynligvis mest med årgangen å gjøre. Relativt kraftig rødbrun farge og søt deilig lukt av tørket frukt og seder. Middels fyldig smak med fin frukt sammen med noe tobakkspreg. Grei syre og heftige tanniner. (6) Castellare Chianti Classico Riserva 1997 (Castellare, Toscana, Italia) Kr 212,79 (må bestilles som import) (93 poeng) Dyp rødlilla farge og søt varm lukt med mengder av frukt og noe lakriseik. Utrolig kraft i smaken som har mengder av søt tørr frukt, fenomenal syre og tøffe-tøffe tanniner. Avslutter med ny eik i ettersmaken. God å drikke nå, men kommer å bli fantastisk når den får tre til ti år til i kjelleren og kommer garantert til å tåle 30. Ulempen er at den ikke finnes på polet. Derimot ligger det 20 kasser på Middelthons vinlager ute på Tasta. Ved å be om skjema for spesialimport i din polbutikk får du tak i vinen nesten like enkelt som ved å bestille fra bestillingsutvalget. Bruk bestillingsnummeret CA 1035. Beregn ca 20 til 30 kroner i påslag pr flaske fra Vinmonopolet for å «importere» vinen for deg. (3) B-31931 Chianti Classico Riserva Il Piccio 1995 (Castello di Querceto, Toscana, Italia) Kr 249,50 (må bestilles) (87 poeng) Middels kraftig rødbrun farge. Tørr nøtte- og kirsebærpreget duft og utviklet smak av søtlig tørket frukt. Fin syre, relativt bra med tørre tanniner. En fabelaktig matvin for konsum i dag, selv om den sikkert tåler noen år til i kjelleren. Dessverre litt for dyr. (5) B-31634 Chianti Rufina Riserva Fornace 1994 (Fat. Selvapiana, Toscana, Italia) Kr 270,90 (må bestilles) (92 poeng) Dyp rødbrun farge. Kraftig og svakt søt sederpreget duft. Fyldig og forsatt mengder av mørk moden frukt og tre som avslutter med nydelig syre og heftige mengder med tørre tanniner. Ekstremt lang ettersmak. Har ganske mye bunnfall, og bør dekanteres før servering. En perle som til tross for at den ikke er fra den aller beste årgangen, kommer til å få et langt liv.

Mer fra Dagsavisen