Politikk

Den nye MDG-fylkeslederen er bekymret for de menneskeskapte utslippene

NAVN I NYHETENE: Jan-Erik Timm er den nyvalgte fylkeslederen av Rogaland MDG. Han skal brette opp ermene for at de skal bli større.

HVEM: Jan-Erik Timm (43)

HVA: Nyvalgt fylkesleder i Miljøpartiet De Grønne i Rogaland.

– Hvordan var det å bli valgt som ny fylkesleder?
– Å bli forespurt en slik oppgave er ærefullt, og da setter jeg pris på å bli spurt.

Hva blir viktig for deg framover?
– Det er å bygge relasjoner og bli kjent. Jeg vil gjøre en jobb for at partiet skal bli enda større og sterkere her lokalt i Rogaland.

– Hva tenker du om Rita Kristin Velands utmelding?
– Når det gjelder spørsmål om tidligere fylkesleder henviser jeg til vår gruppeleder Alexander Rügert-Raustein for uttalelser.

LES OGSÅ: MDGs fylkesleder i Rogaland meldte seg ut av partiet

– Hvordan syns du utmeldingen til Veland ble håndtert?
–Igjen vil jeg henvise til vår gruppeleder i Rogaland, Alexander Rügert-Raustein.

– Til VG sa du at det er naturlig at oppmerksomhet om klima skaper en form for skremsel. Hva mener du med det?
– Det er en alvorlig situasjon vi står i ovenfor med klima. Det er en skremmende situasjon. Havisen smelter. Det er store menneskeskapte CO2-utslipp. Det er store endringer. Se til Australia. Det som er skremmende er at temperaturen stiger.

– Hva tenker du om at du nå havner mer i medienes søkelys?
– Det er ikke noe jeg har noe ønske om. Vi vil heller at politikerne våre får uttale seg. Tenkte det ble en liten fotnote om meg etter jeg ble valgt som fylkesleder, punktum, og ikke noe mer.

– Hvilken bok har betydd mest for deg?
– «Ut å stjæle hester» av Per Petterson, og Hardy-guttene av Franklin W. Dixon fra barndommen min. Jeg leser ikke så mye bøker, men Petterson sin var en jeg ble fort ferdig med. Og en av de jeg har likt best.

– Hva gjør deg lykkelig?
– Ungene mine og min kone. Når Tottenham vinner fotballkamper. Jeg er litt fotballgal.

LES OGSÅ: Fossilfrie bygge- og anleggsplasser innen 2021

– Hvem var din barndomshelt?
– Definitivt min farfar, kalte ham «Opa» som er det tyske ordet for bestefar. Jeg traff han ikke så mange ganger i løpet av året, men det handler om hvordan han var som person. Han var min person. Alle trenger en sånn person i livet.

– Hva misliker du mest ved deg selv?
– Å høre min egen stemme på opptak. Det liker jeg virkelig ikke. Når jeg hører stemmen min sånn så tenker jeg bare «Oh god». Jeg misliker å høre den, altså.

– Hva gjør du når du skeier ut?
– Da drar jeg ut og spiser ved frokost, lunsj og middag på ferie. Jeg bruker penger på mat når jeg skeier ut. Vi er blant annet veldig glad i italiensk mat.

– Så Italia er et av stedene du drar på ferie med familien din. Ofte skrives det om flyskam. Har du ikke flyskam?
– Nei, jeg har ikke det. Når det er sagt så mener jeg at vi bør fly mindre og stiller meg bak Grønn Ungdom og deres kvote på tre flyginger i året. Hvis jeg skal til Italia kjører jeg helst elbilen dit.

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?
– Nedbygging av natur. For menneskerettigheter. Klima. Menneskerettigheter er viktig for alle, og jeg vil stå opp mot urett.

– Er det noe du angrer på?
– Jeg angrer gjerne på at jeg ikke jobbet på skolen da jeg var yngre for å bli det jeg ville. Jeg ville bli flygeleder, sitte i tårn og styre trafikken. I stedet ble jeg lærer, og det var tilfeldig. Det var en som sa jeg passet til det. Jeg sier ofte til elevene at de må jobbe hardere for å bli det de vil. Å være lærer er en viktig jobb.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?
– Jeg ville nok helst stått med den tidligere Tottenham-treneren, Mauricio Pochettino. Hadde snakket med ham om fotball. Politisk sett ville jeg stått i heisen med Angela Merkel som er en storhet i Europa. En Leder med stor L. Eller Leonardo DiCaprio, og snakke om klimakampen.

LES OGSÅ: «Klimaendringer er ikke hysteri»

Mer fra Dagsavisen