Nyheter

Må kutte i rutetilbudet i 2023: – Hurtigbåten er avgjørende

Rogaland taper 80 millioner kroner, og fra 2023 må det kuttes kraftig i hurtigbåttilbudet. Hurtigbåten til Kvitsøy kan forsvinne. Det bekymrer ordføreren.

– Hurtigbåten er helt avgjørende for at småbarnsforeldre kan ha full arbeidsdag i byen. Helt avgjørende for at VGS-elever kan få fritt skolevalg. Helt avgjørende for at akademikere rekker morgenmøtet på Forus klokken 08. Hurtigbåten er helt avgjørende for bosettingen på Kvitsøy, sier ordfører Stian Giil Bjørsvik (KrF/Frie borgerlige) til RA.

LES OGSÅ: Færre selvmord: – Korona er en felles krise som kan deles med andre (+)

Derfor må det kuttes

Kommunal- og moderniseringsdepartementet tok fra 2018 i bruk en ny kostnadsnøkkel for hurtigbåt og ferje, måten en båt- og ferjedrift blir finansiert. Endringen gir et stort negativt utslag for tilskuddet til hurtigbåtruter i Rogaland.
Dette betyr en kostnadsreduksjon på totalt 80 millioner. De store kuttene og omleggingen kommer i 2023.

– Vi får betydelig mindre tilskudd fra staten for å drive hurtigbåt. Nå er det opp til politikerne å prioritere, sier samferdselssjef Gottfried Heinzerling til RA.

Fylkesrådmannen foreslår blant annet å kutte hurtigbåten til Kvitsøy. Hurtigbåtene til Byøyene, Hommersåk og Ryfylke står også i fare.

LES OGSÅ: Innstiller Flybussen

– Er en del av regionen

Hurtigbåten til Kvitsøy har én avgang på morgenen med retur fra fastlandet om ettermiddagen. Bilferjen, som har 13 avganger til dagen, skal fortsette som før.

– Det er bra, men dersom hurtigbåten kutter må folk stå opp klokken 04.45 for å rekke jobb på Forus og skole. Slik kan det ikke være. Det er ikke egnet for folk som har en vanlig 08-16-jobb eller skoledag, sier ordføreren, som minner om at øya er en del av bo- og arbeidsmarkedet i Stavanger-regionen.

Ifølge Bjørsvik bor det 513 personer på Kvitsøy. Øya har store utviklingsplaner.

– Vi har 30 tomter som skal utvikles. Vi har vedtatt ny skole, ny idrettspark og restaurant. Kvitsøy er et fantastisk sted å bo. Hurtigbåten er avgjørende i dette bildet, sier ordføreren.

###

Kvitsøy-ordfører Stian Giil Bjørsvik (Foto: Privat)

LES OGSÅ: Regestrand-drapet: – Det er preg av ren tortur (+)

Håper å slippe kutt

Ingenting er avgjort. Rådmannens forslag ble enstemmig nedstemt i samferdselsutvalget i går. Politikerne ønsker å behandle saken i forbindelse med budsettet, sier Alexander Rügert-Raustein (MDG), leder for samferdselsutvalget.
Fram mot sommeren skal en tverrpolitisk arbeidsgruppe jobbe videre med 2023-omleggingen.

– Man kan spare med å effektivisere. Vi kan ha færre båter, mindre båter mer tilpasset passasjerbehovet, men rutetilbudet blir nok ikke det samme som før. Det er også mulig å spare i 2023 når det er nye utlysninger av kontrakter. Vi ønsker å kutte så lite som mulig i tilbudet til folk, sier Rügert-Raustein.

LES OGSÅ: Slik er munnbind-rådene (+)

Mer fra Dagsavisen