Nyheter

Kyllingstad: – Ikke lønnsomt for leverandørene

Oljenæringen er ikke fornøyd med regjeringens forslag til oljekrisepakke. De mener den trenger forbedringer.

I dag la regjeringen fram en oljekrisepakke i et forsøk på å møte krisen oljenæringen står midt oppe i. Næringen selv har bedt om å få fulle avskrivninger for investeringer som besluttes i år og neste år, i stedet for at man må skrive dem av over seks år, slik det er i dag. På den måten kan oljeselskapene betale mindre skatt nå, men mer i framtiden.

Ståle Kyllingstad, konsernsjef i leverandørselskapet IKM, sier til RA at ved å ta avskrivningene fortløpende kan de få tilbake investerte midler tidligere enn hva som er vanlig.

– Som oljeserviceleverandør er man avhengig av at oljeselskapene slipper ut nye prosjekter. Vi opplever nå at de stopper feltutbyggingsprosjektene. En slik ordning som regjeringen foreslår er marginalt mer lønnsomt, sier IKM-sjefen.

Ifølge Kyllingstad har det ikke kommet nye prosjekter i mars, april eller mai, og det er på grunn av usikkerhet at alle prosjektene settes på vent.

Oljenæringen har bedt om trekk fra investeringen i både selskaps- og særskatten, inkludert friinntekten i sitt forslag. Friinntekten er et fradrag oljeselskapene får i kompensasjon for at inntektsskatt og fradrag kommer på forskjellig tidspunkt.

– Friinntekten spiller inn på oljeselskapenes avgjørelser, som igjen påvirker leverandørnæringen, sier Kyllingstad.

Konsernsjefen mener norske myndigheter må strekke seg lenger, slik at det kan gi næringen bedre likviditet og sikre arbeidsplasser.

– Oljekrisepakken trenger forbedringer, for slik jeg ser det er den ikke lønnsom. Leverandørindustrien er avhengig av at oljeselskapene investerer, og nå stopper de alle feltutbygginger, sier Ståle Kyllingstad.

LES OGSÅ: Nessa Nordtun om budsjettet: – Ikke i nærheten av å være godt nok

Må lytte til selskapene

Kommunikasjonsdirektør i Norsk olje og gass, Tommy Hansen, sier at de vurderer regjeringens oljekrisepakke som ikke god nok.

– Den vil ikke ha den effekten vi har pekt på hva angår arbeidsplasser og verdiskapning, sier Hansen til RA.

– Endringene i friinntekten, at det skal gjelde kun særskatten og ikke alle deler av skatten og tidslinjen, er elementer som gjør at forslaget ikke er godt nok. For å få til det vi er opptatt av, som er å sette i gang lønnsomme prosjekter, er disse punktene viktige, legger kommunikasjonsdirektøren til.

Han forteller at oljeselskapene også synes at dagens situasjon er krevende.

– Det vi ønsker er å skape aktivitet, og da må vi lytte til det oljeselskapene sier at må til for å klare det. Det vil Norge tjene på i lang tid, sier Hansen.

LES OGSÅ: – Regjeringens tall er skivebom i forhold til KS

Utrolig bekymret

Heller ikke LO Rogaland eller NHO Rogaland er fornøyde med regjeringens forslag.

– Jeg er utrolig bekymret for manglene i denne pakken. Det er meningen at den skal være til hjelp for industrien og overleve den krisen vi er i. Det er den ikke, og jeg blir oppgitt når regjeringen ikke leverer. Det betyr nedleggelse og enda flere arbeidsledige, sier regionleder i LO Rogaland, Eirin Kristin Sund til RA.

– De har fått tydelige tilbakemeldinger og oppskriften på hva som må til for at vi skal komme oss gjennom denne situasjonen, og dette er en pakke for nedlegging, legger Sund til.

Hun mener den verken trygger industrien, er med på å sikre verdiskapning og aktivitet, eller opprettholder sysselsetting og arbeidsplasser.

– Dette er ikke en god melding til noen, for den rammer oss alle, sier regionlederen.

Heller ikke regiondirektøren i NHO Rogaland, Tone Grindland, mener at regjeringens forslag på oljekrisepakke kan redde arbeidsplasser.

– Det er tross alt arbeidsplasser det handler om. Vi er derfor ikke fornøyde med pakken som er lagt fram, sier hun til RA.

Hun mener det er mye snakk om et grønt skifte, og påpeker at leverandørindustriens kompetanse trengs for å oppnå dette.

– Dersom det nå blir mange oppsigelser, vil man miste den kompetansen. Derfor må en skikkelig pakke på plass, slik at vi sikrer arbeidsplasser for framtiden, sier Tone Grindland.

Energikommentator og forfatter Bjørn Vidar Lerøen tror at en forbedrte tiltakspakke vil styrke muligheten for et grønt skifte.

–Det er denne industrien som har gitt grunnlaget for oljefondet, og det er nettopp denne industrien som må hjelpe til med å bli grønnere. Hvis vi lar den dø ut, avlyser vi store deler av vår egen framtid, sier han til RA.

–Titusenvis av arbeidsplasser kan gå tapt, og det handler om Norges framtid som industrinasjon, og om arbeidsplasser, legger Lerøen til.

Mer fra Dagsavisen