Nyheter

Nessa Nordtun om budsjettet: – Ikke i nærheten av å være godt nok

Stavanger-ordføreren er sint og kaller nivået på nye overføringer fra regjeringen «dramatisk dårlig» .

En tydelig sint Kari Nessa Nordtun (Ap) mottok i dag  beskjed om at regjeringens økning av overføring i frie midler til kommunene er 2,1 milliarder, mens KS har beregnet behovet ute i kommunene til mellom 12,5 og 20 milliarder i år.

– Dramatisk dårlig. Dette er ikke godt nok. Regjeringens forslag i revidert nasjonalbudsjett er ikke i nærheten av det som trengs, sier Nessa Nordtun.

LES OGSÅ: Regjeringen vil bruke 419,6 oljemilliarder i år

Hun legger vekt på at Stavanger kommune allerede har budsjettert med lave 1,5 prosent i lønnsvekst.

– Både reduksjonen i lønnsveksten på 1,5 prosent og redusert arbeidsgiveravgift er allerede innarbeidet i våre beregninger, sier Stavanger-ordføreren.

Hun peker på at en stor del av potten på 2,1 milliarder skal gå til fylkeskommunene for bortfall av billettinntekter til kollektivtrafikk.

– Kommunene skal altså få 2,1 milliarder, med fratrekk av 1,5 milliarder til fylkeskommunene for bortfall av kollektivinntekter. Det er ganske enkelt ikke godt nok, sier Nessa Nordtun.

– Har lovet kompensasjon

LES OGSÅ: – Regjeringens tall er skivebom i forhold til KS

Hun understreker at regjeringen tidligere har meldt at kommunens bortfall av inntekter og økning av utgiftene vil bli kompensert.

– Dette er noen regjeringen har lovt oss, og som vi har lagt til grunn i våre beregninger, sier Nessa Nordtun.
Regjeringen foreslår i RNB at reduksjonen av makstaket på eiendomsskatten skal utsettes.
– Stavanger er langt under dette makstaket, så en utsettelse vil ikke ha betydning for Stavanger kommune, sier Nessa Nordtun.

Hun legger også til at fjorårets statsbudsjett medførte bortfall av inntekter og merutgifter på 70 millioner kroner for Stavangers del.

– Dét utgjør 70 sykehjemsplasser. Eller 70 lærere, sier Nessa Nordtun.

LES OGSÅ: Regjeringen lover kommunene økte inntekter neste år

– Har fått 6,5 allerede

Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) understreker at kommunesektoren så langt har fått overført 6,5 milliarder kroner som følge av virusutbruddet. KS har anslått sektorens tap på grunn av koronakrisen til mellom 12,5 og 20 milliarder kroner i år.

– De økonomiske konsekvensene for kommunesektoren av virusutbruddet er omfattende, men det er fortsatt svært usikkert hvor store de vil bli. Regjeringen har stor forståelse for at kommunene og fylkeskommunene kjenner på en betydelig usikkerhet om de økonomiske rammebetingelsene i dagens situasjon, skriver regjeringen i revidert nasjonalbudsjett.

– Mindre avgift på arbeid

Lokale politikere fra regjeringspartiene legger vekt på at arbeidsgiveravgiften reduseres med 4 prosentpoeng for mai og juni.

– Det gir bedrifter i Stavanger en estimert besparelse på 253 millioner kroner. Bedrifter i Sandnes får en estimert besparelse på 141 millioner kroner. Tiltaket er ment for å lette byrden for bedrifter som velger å holde folk i jobb eller som tar folk tilbake fra permittering, melder stortingsrepresentantene Aleksander Stokkebø (H), Geir Toskedal (KrF), og fylkesleder Kjartan Alexander Lunde i Rogaland Venstre i en felles uttalelse.

LES OGSÅ: Frp vil la folk drikke på offentlige strender, parker og brygger

Mer fra Dagsavisen