Nyheter

Her skal Sandnes massevaksinere innbyggerne

I Havnegata 2 kan Sandnes vaksinere 1000 personer hver dag, men ingen vet hvor mange doser som kommer framover.

– Det er snart 11 måneder siden landet ble stengt ned. Ingen hadde trodd det skulle gå så lenge, men nå begynner vi å se lyset i andre enden, sier ordfører i Sandnes, Stanley Wirak (Ap).

Han står i Havnegata 2. En bygning i indre Vågen i Sandnes sentrum som har blitt brukt til fagutdanning til murerlinjen på Gand VGS. Bygningen eies av AVA Eiendom. Sandnes kommune har skrevet leiekontrakt på opptil ett år.
Akkurat nå er det tomt, men om et par uker er det 1300 kvadratmeter store lokalet klargjort og rigget til å vaksinere 120 personer i timen, og totalt 1000 hver dag.

– Kan det bli en normal sommer, Wirak?

– Ja, om vi får nok vaksiner kan det går mot en bedre sommer. Så har vi lært at ingenting er sikkert, svarer Wirak.

LES OGSÅ: To nye koronatilfeller i Stavanger tirsdag - ingen i Sandnes

Se prioriteringslisten over hvem som får vaksinen nederst i artikkelen.

900 doser

Denne uken fikk Sandnes 900 doser Pfizer koronavaksine. Dobbelt så mange som planlagt. Hvor mange vaksiner som kommer til Sandnes og Nord-Jæren er usikkert.

– Vi i Sandnes står klare til å sette de dosene vi får så raskt som mulig. Vi er avhengig av andre. Norge er avhengig av EU. EU er avhengig av produsentene. Jeg regner med at vi etter hvert får vite mer fram i tid hvor mye som kommer, slik at vi kan planlegge, sier Wirak.

– Massevaksineringen etter nyttår har ikke gått så fort som en trodde. Hvorfor?

– Ja, det har gått litt treigt, men det har ikke stått på oss. jeg forstår det også. En må være sikkert på at en har nok doser til dem som skal ha dose nummer to. Det er ikke lett å planlegge når man ikke vet hvor mye som kommer, svarer Wirak.

I Sandnes er det satt 1237 doser, 1,56 prosent av befolkningen. I Stavanger er 2569 doser satt, 1,79 prosent av befolkningen – ifølge VGs vaksineoversikt. NTB melder at det totalt er satt 7175 dose én i Rogaland, og 1195 dose to.

LES OGSÅ: – Portforbud hører ikke hjemme i et liberalt demokrati

Ferdig med de eldste

Elin Selvikvåg, kommunaldirektør for helse og velferd i Sandnes, forteller at Sandnes stort sett er ferdig med vaksineringen av personer over 85 år.

Neste uke vil vi være ferdig med dose to til alle som bor på sykehjem.

Neste gruppe i køen er perronger mellom 75 og 84 år.

– Disse får innkallelse til vaksinetime denne uken. Det er snakk om 3700 personer. Alle får beskjed, enten på SMS, eller brev dersom de ikke har mobiltelefon, forklarer Selvikvåg.

Sandnes er også i gang med å vaksinere helsepersonell. 375 har fått vaksinen. 180 doser av de 900 Sandnes fikk denne uken skal gå til helsepersonell.

– Vi håper å få vaksinert så stort prosentandel som mulig av befolkningen før sommeren. Barn under 18 år blir ikke vaksinert, sier Selvikvåg.

LES OGSÅ: Politiet advarer: Avtaler kjøp på finn.no – stikker av med varene uten å betale

Slik er prioriteringen:

1. Beboere i sykehjem
2. Alder over 85 år
3. Alder 75–84 år
4. Alder 65–74 år og personer mellom 18 og 64 år med underliggende sykdommer/tilstander
5. Alder 55–64 år med underliggende sykdommer/tilstander
6. Alder 45–54 år med underliggende sykdommer/tilstander
7. Alder 18–44 år med underliggende sykdommer/tilstander

Deretter starter massevaksineringen:
8. Alder 55–64 år
9. Alder 45–54 år
10. Resterende befolkning

Mer fra Dagsavisen